ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Уловената навреме стенокардия спасява от инфаркт


През зимата кардиологичните заболявания, включително и хипертонията, се обострят. Най-осезаемо промяната в резултат на студените дни, особено при минусови температури, чувстват хората, страдащи от стенокардия, наричана още гръдна жаба или ангина пекторис.

Именно заради минусовите температури едно иначе обичайно усилие за една или друга дейност може да увеличи сърдечната честота драстично. Покачването й автоматично се отразява на честотата на кислородната консумация, оттам

болките в гърдите зачестяват

Обикновено пациентите с кардиологични проблеми са и хипертоници. Ниските температури през зимата са опасни за тяхното кръвно, тъй като то се повишава. Кръвоносните им съдове реагират с увеличаване на артериалното налягане при увеличаване на атмосферното налягане, което е по-високо през зимата.

Някои хора смятат, че стенокардията е нещо, което могат да излекуват и сами с хапче глицерин под езика. Тя обаче може да се окаже смъртоносна, ако изведнъж стане много нестабилна, тоест развие се остър коронарен синдром. Ако такова състояние настъпи, не бива да се чака то да премине, а да се потърси спешно лекарска помощ. Хората трябва да знаят, че каквато и да е промяна, дори най-малкото усещане за гръдна болка или дори само увеличаване на задъхването при обичайно физическо усилие, каквото е дори изкачването на стълбите до жилището, е признак, че трябва да се направи преглед. Този период на обостряне трае около седмица. Ако той се хване навреме и се вземат мерки, може да бъде

спасен човешки живот и да бъдат предотвратени усложнения.

Около 30% от инфарктите са предшествани от период на промяна в характеристиката на обичайната за хората със стенокардия гръдна болка. Те са в резултат на нелекувана стенокардия. Ако се случи човек да забележи симптоми на промяна в честотата на ударите на сърцето и обостряне на болката в центъра на гърдите, веднага трябва да потърси помощ от специалист кардиолог. Съществуващата здравна система сега - чакане за преглед при джипи за направление, а след това и за преглед и изследване от специалист в доболничната помощ, е бавна. Човек

може да си спести куп неприятности

и дори да спаси собствения си живот, ако отиде веднага на кардиолог, та макар и на платен прием. Неразпозната промяна на гръдната болка може да завърши не само с инфаркт, но и с внезапна смърт. Общопрактикуващите лекари не всякога разпознават обострено състояние на гръдна жаба (ангина пекторис, стенокардия). Сковаващата болка в гърдите с усещане към шията и дори челюстта ги подвежда към други диагнози. Имала съм пациент с извадени зъби, но на практика той е страдал от ангина пекторис. При обичайно състояние на стенокардия се препоръчва един аспирин дневно.

Битува схващането, че хората, страдащи от кардиологични заболявания, трябва да се щадят от секс.

Това е напълно погрешно

Емоцията отключва стреса и подобрява общия тонус. Затова те не бива да се ограничават. Две чаши червено вино на вечеря също са допустими, но за мъжете над 60-годишна възраст.

Препоръчително за хипертониците и хората с кардиологични заболявания е да хапват два пъти седмично мазни риби като скумрия и сьомга. Те съдържат омега киселини, които са полезни за стабилизиране на мембраната на клетката. Една шепа бадеми седмично, по две скилидки чесън всяка вечер и 100 гр черен шоколад на седмица са отлично средство срещу внезапен инфаркт.

Няма коментари: