ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Забравям! Страшно ли е?


Случвало ли ви се е да забравите наименованието на даден предмет, да прекъснете говоренето, защото дадена дума просто ви се губи.
В психиатрията това състояние се нарича амония. Засегнатите обикновено се страхуват забравянето им да не е признак на деменция.В редки случаи то се дължи на епилепсия – развита или предстояща да се развие, тъй като при нея дейността на невроните в челния дял на мозъка се променя.

В повечето случаи обаче аномията се дължи на стрес, пристъп на паника, психическо натоварване и истерия. Съвсем естествено е да забравим в даден момент името на позната или известна личност или телефонен номер. Забравянето от подобен род не е признак на заболяване. Явлението е краткотрайно или епизодично. Терапията е почивка и релакс. Неврофизиолозите смятат, че пропуските на паметта могат да се дължат на аномалии в работата на невроните в челния отдел на мозъка. Симптомът се наблюдава по-често при хора с тромбози, емболия на мозъчните съдове в тази зона и при епилептици.

Изявата на аномия не зависи от степента на образованост, случва се както при високоинтелигентни личности, така и при неграмотни хора. На пръв поглед подобно забравяне наподобява нарушена памет, каквато се наблюдава при деменция (старческо слабоумие). Разликата е, че при деменция засегнатият забравя скорошни събития от живота си в началото – например забравя какво е казал преди минути или какво е искал да направи.

В по-напреднали етапи се губи паметта за отдавна отминали събития и способността човек да се грижи за себе си. Възможно е обаче деменцията да започне с упорити прояви на амония. Затова, ако след добра почивка и релакс забравянето продължи да се появява често, консултацията с психиатър е наложителна.
в-к Монитор

Няма коментари: