ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ставайте рано, яжте шоколад


Депресията след ваканцията отказва да си отиде.

Нищо, че сте зад бюрото повече от 3 дни. Ето как да я прогоните:
Сутрин ставайте с 20-30 минути по-рано. Така ще имате допълнително време да подредите мислите си, да свикнете с домашната обстановка и постепенно да преминете към работния ритъм.
равете физически упражнения - те ще повишат тонуса ви. За тази цел не е задължително да тичате с часове. Достатъчни са и няколко упражнения у дома или един час във фитнеса.
В работата започнете с най-простите задачи, които не изискват концентрация на вниманието и особени умствени усилия. Разкажете на колегите за приятните моменти от отпуската, покажете снимки, раздайте подаръци - това е една доста успешна програма за първия ден.
Обяснете на семейството си, че раздразнението ви не е свързано с отношението ви към тях, а точно обратното - нуждаете се от тяхната подкрепа. Хората с хармонична връзка се справят по-бързо с проблемите в работата си.
Преди да се завърнете към обичайния си работен ритъм, се заредете с позитивна енергия. Някои хора се успокояват от разходките, други - от любими занимания. Общуването с приятели също помага, а натрапчивите роднини дръжте настрана.
Яжте вкусни храни, които ще повишат настроението ви! Забелязали ли сте, че когато човек е потиснат и напрегнат, посяга към шоколада? Това е така, защото шоколадът е един от естествените източници на фенилетиламин (ФЕА). Фенилетиламинът е вещество, което естествено се синтезира от мозъка при състояния на радост, любов, хармония, поради което носи названието "молекула на радостта". Според най-нови научни проучвания недостигът на ФЕА може да доведе до нарушаване на концентрацията и вниманието и може да е причина за депресивни състояния. Доказано е, че при щастливите хора количеството на това вещество в мозъка е в изобилие и обратно - страдащите от депресия имат ниски нива на ФЕА в мозъка си.
ФЕA се среща в естествен вид в две храни - в какаото и в диворастящите синьо-зелени кламатски микроводорасли. Количеството му в последните е много по-високо - в 1 г изсушени микроводорасли се съдържат 2 мг ФЕА, т.е. толкова, колкото в 4 кг натурален шоколад! Ефектът върху настроението е все едно сме изяли 40 шоколада, но без увеличаване на килограмите.

Д-р Роза Митрева, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България/в-к Стандарт

1 коментар:

Спорт каза...

Ранното ставане наистина е много важно, но не бива да се забравя че и ранното лягане поне първите 1-2 седмици след като започнем работа.