ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Топлина и обезводняване = мускулни крампи


Повечето мускулни схващания не са сериозен проблем - колкото внезапно са се появили, толкова внезапно и отшумяват.

Мускулните схващания (крампи) са проблем, зачестяващ в топлото време, и особено при хората, които се опитват да живеят активно. Те представляват болезнено съкращение на определен мускул, който отказва да се отпусне. Схващането може да обхване част или целия мускул, или дори няколко мускулни групи. Най-често засегнати са: мускулите на подбедрицата; мускулите в задната част на бедрото; предната част на бедрото; ходилото, ръцете, коремните мускули и гръдния кош.

Крампите почти винаги възникват, когато мускулите са уморени и/или претоварени. Според специалистите те са резултат от неправилно функциониране на нерв, който не позволява на мускула да се отпусне. Въпреки че са по-често срещани при активните спортисти, никой не е застрахован от мускулни схващания. Те могат да се появят дори докато седите, вървите или спите. Може да бъдат причинени дори от незначително движение. С напредване на възрастта хората обичайно са по-склонни към крампи поради атрофията на тяхната мускулатура или приема на определени лекарства. Обезводняването, характерно особено за летните месеци, е основен рисков фактор, защото по този начин се нарушава равновесието на електролитите в тялото.

Какво да правим, ако се схванем

При схващане първата необходима мярка е да разтегнем засегнатия мускул, след това - да си набавим необходимото количество течности, за да избегнем обезводняването.

След като успеете да отпуснете съкратения мускул, е важно да не продължите натоварването и да охладите с лед засегнатото място. Повдигането на крайника също облекчава симптомите.

Източник: Snews.bg

Няма коментари: