ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как ни вреди ранното събуждане?


Събуждането рано сутрин не само, че е неприятно, но е и вредно изживяване, на което често се налага да се подлагаме.

Един от основните здравословни проблеми, които лекарите са установили, че в много случаи се появява и в резултат на ранното ставане, е повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания.
До това заключение са стигнали група японски учени, които са следили промените в здравословното състояние на близо 3000 доброволци на възраст от 23 до 90 години.
Според направените от тях обобщения при всеки човек, на когото се налага да става рано сутрин, се наблюдават завишени стойности на показателите, които са преки прдвестници за появата на високо кръвно налягане и други заболявания, които увреждат сърдечно-съдовата система.
Особено голям риск съществува при хората в напреднала възраст, които стават в ранните часове. При тях възможността за поява на сърдечна болест е в пъти по-голям от при тези, които посрещат старините си спокойно, без да се налага да бързат, да сатват рано и да се притесняват от това дали закъсняват.

Според изнесенети от учените данни жените, които спят по 5 часа средно на денонощие, са изложени на риск от появата на перманентно високо кръвно налягане до два пъти в по-голяма степен от мъжете, които прекарват в сън същия времеви период.
Друго заключение, до което японските учени са достигнали, е, че ранното ставане се намира и в пряка връзка с продължителността на човешкия живот .
lekar.bg

Няма коментари: