ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

5 СТРЕЛИ КЪМ ОКОТО


Окото е един от най-активно работещите органи.

То трудно удържа натоварването и непрекъснатото напрежение, на което е подложено. С напредване на възрастта зрението отслабва – по-често се налага да примижаваме и да се взираме.
Това е първият сигнал за бъдещи проблеми.
Може ли процесът на увреждане да бъде забавен и спрян?
На тези въпроси отговаря д-р Атанас Михайлов. Според него основните причини за влошаване на зрението са 5.

Ние обаче не сме безсилни и можем да се противопоставим на всяка от тях.

Мускулите работят мудно

Ако погледът непрекъснато е съсредоточен върху монитора на компютъра или в книгата, мускулите, които управляват лещата, почват да работят мудно. Постепенно стават вяли и отслабват. И като всеки един мускул в нашето тяло, когато не ги тренираме, „губят форма”. Едно-единствено упражнение може да ни избави от това. Важно е окото постоянно да работи, и то по програма. Целта є е да гледа ту наблизо, ту по-далече. Затова на всеки час работа пред компютъра отделяйте по няколко минути за гледане наблизо и надалеч. Просто фиксирайте точка непосредствено пред вас (не обаче на екрана) и друга в безкрайността. След това се разхождайте с поглед между тях.

Кръвообращението е лошо


Дишането и храненето на всички клетки в организма се осъществява с помощта на кръвта. Тя пренася кислород и „храна”. Ретината е нежен орган и страда, когато кръвообращението се наруши. Всяка промяна се отразява на очното дъно и прегледът на офталмолога лесно я открива. Затова е важно да не пропускаме профилактичния преглед. Другото изискване е храната да е пълна с витамини. Изобилието от плодове, зеленчуци, чесън и растителни мазнини гарантира съхраняването на артериите гъвкави и еластични.

Ретината старее

Клетките на ретината съдържат светлочувствителен пигмент, с чиято помощ виждаме. С възрастта обаче той се руши и остротата на зрението отслабва. За да забавим този процес, е важно с храната да получаваме достатъчно каротин – съдържа се в оранжевите, жълтите и червените плодове и зеленчуци. И най-вече в морковите, които са незаменим източник на бетакаротин. На помощ идват и чушките, доматите и магданозът. Доброто зрение се осигурява и от пигмента лутеин. Неговите източници са пресните плодове и зеленчуци с жълт цвят – праскови, пъпеши, банани. Има го и в яйчния жълтък.

Прекомерната умора

Клетките на ретината страдат както ако върху тях попада прекомерно силна светлина, така и ако тя е недостатъчна. За да я предпазим, на ярко слънце, дори и в града, трябва да се носят качествени слънцезащтни очила. Другото правило е да не четем в рейса, дори ако с часове пътуваме до работа.

Суха лигавица


За да виждаме ясно, очната обвивка трябва да е чиста и влажна. Шофьорите знаят за какво служат чистачките и добрата течност за стъкла. Същият ефект постигаме, като мигаме. Ако работим на компютър обаче, трябва да го правим по-често, защото окото се нуждае от това, а ние забравяме. Добре е от време на време да правим профилактика, като режем лук – тогава сълзите естествено напират и смазват окото. Другият помощник са така наречените изкуствени сълзи, които се продават в аптеките.
в-к Монитор

Няма коментари: