ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Дянков дава само 65 млн. за болниците, мисли още седмица


Финансовият министър Симеон Дянков е обещал допълнителни 65 милиона лева за болниците до края на годината. Това стана ясно след срещата на Обществения съвет в здравеопазването с министър Дянков днес. Според изчисленията на НЗОК, оставащите до края на годината средства от бюджета й стигат за изплащане на 67 милиона месечно за болниците, а с допълните 65 милиона болниците ще могат да получават по 80 млн. лв. месечно, каквито са средномесечните разходи за болнична помощ за последните 5 години. Допълнителните средства няма да бъдат осигурени от резерва на здравната каса, категоричен бе министър Дянков. Парите ще се осигурят чрез съкращения от други бюджети, каза вицепремиерът, без да уточнява откъде ще се орязват средства.

Останалите участници в срещата обаче не бяха ентусиазирани от предложението на финансовото министерство. Преди седмица от съсловните организации и синдикатите обявиха, че необходимите средства за болниците са 205 млн. лв. Днес те бяха обезпокоени и от липсата на решение за натрупаните до момента 125 млн. лв., които здравната каса дължи на болниците.

„Не съм доволен, доволен щях да бъда, ако си бяхме стиснали ръцете и завършили със споразумение, за да дадем някаква сигурност на системата. За този момент не съм доволен, макар че има крачка напред - засега стъпката се нарича 65 млн. лв. Стъпчицата е такава, че през следващите месеци болниците ще получават средства, които ще бъдат по-високи от месец август”, коментира заместник-председателят на БЛС д-р Стефан Константинов. Той обаче припомни, че на срещата миналата седмица лично премиерът Бойко Борисов се ангажира средствата за болниците през 2010 г. да не бъдат по-малко от изплатените за 2009 г. Д-р Константинов припомни решението на съсловната организация, че ако днес не се стигне до споразумение, ще бъде свикан извънреден събор. „Ние нямаме споразумение. Споразумение е когато си стиснем ръцете и излезем всички заедно и всички сме доволни. След като това нещо го нямаме, следващата стъпка е да обсъдим във възможно най-широкия формат какви да бъдат следващите ни действия”, каза зам.-председателят на БЛС.

Според Евгения Адърска от Националната пациентска организация, има глътка въздух с гарантираните 65 млн. лв. до края на годината, но те не решават големия проблем с натрупаните до момента 125 млн. лв. „Сега на тази среща като че ли се изясни на министър Дянков колко е важен този въпрос и той обеща в рамките на няколко дни да направим още една среща и когато имаме разумен отговор, вече да се отива при премиера с постулати”, каза Адърска.

Още по-остри бяха коментарите на представителите на синдикалните организации. „Докато не бъде решен цялостния проблем – тези дължими суми да бъдат намерени, ние си вървим към протест”, заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

„Нищо не е постигнато като съгласие. Чухме само предложение от министъра на финансите, че могат да дадат 65 млн., които да разпределят за оставащите месеци до края на годината. Това обаче не решава въпроса с разходите, които са направени до момента в системата – над 125 млн., а сигурно вече са и повече, защото има лихви и т.н.”, каза д-р Евгени Душков от КТ „Подкрепа”. Според синдикалистите и с допълнителните 65 млн. лв. проблемът за болниците си остава, защото с тях болничните мениджъри ще разплатят стари дългове и допълнителен ресурс в системата няма да се влее. Запитан ще има ли протести при това положение, д-р Душков отговори: „Продължаваме подготовката”.

Финансовият министър Симеон Дянков е обещал нова среща с Обществения съвет в здравеопазването идната седмица. Дата за срещата все още не е уточнена.

Няма коментари: