ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Защо се появяват брадавиците


Брадавиците съвсем не са козметичен проблем. Те могат да бъдат и доста опасни. Как да се борим с тях? Нека забравим за отколешното схващане, че брадавиците са появяват, когато пипаме жаби. Вече е доказано, че причина за почти всички брадавици е папилома-вирусът. Той присъства в организма на почти половината хора, но имунитетът не му дава възможност да се прояви. Нещата обаче се променят, когато имунната ни система отслабне по някаква причина.

Локалната защита

Да се заразим с папилома-вирус е възможно при пряк контакт – полов акт или само ръкостискане, както и чрез предмети за общо ползване – дръжка на врата, офис-техника. За щастие във външна среда вирусът не може да оцелее повече от 3 часа. Но ако попадне върху кожа или лигавица, той се опитва да намери път към вътрешността на организма.

• Най-лесно това му се отдава, ако по кожата има малки травми – драскотини или почти незабележими ранички. Затова е много важно и съвсем малките разкъсвания по нея да бъдат своевременно обработвани с йод или спирт.

• В рисковата група влизат всички, които се занимават с почистване и подреждане, т.е. Използват активно ръцете си, докосвайки много предмети, което неминуемо води до травмиране на цялостта на кожата.

• Повишеното изпотяване също подпомага проникването на папилома-вируса. Именно при ръкостискане става не малка част от заразяванията – ръцете се потят доста повече от други части на тялото. Затова не е случайно, че именно по тях брадавиците са често явление.

• Оособено много обича топлината и влагата разновидността на папилома-вируса, която се разпространява по краката. За да се намали рискът, трябва да се избягват обувки, които са тесни, натъртват крака и са направени от изкуствена, запарваща материя. Това е много важно най-вече за децата, чийто имунитет още не е напълно формиран, както и при всички хора, които страдат от имунен дефицит.

И нервността причинява брадавици

Силният и продължителен стрес, излишното преживяване на нервни ситуации хабят много от жизнената енергия. Дерматолозите са доказали, че когато човек се отърси от стреса и отрицателните емоции, нерядко брадавиците бързо намаляват и дори изчезват. И обратното – при отслабен имунитет в резултат например на депресия те рязко се увеличават.

Доказано е, че брадавиците са емоционално зависими. Затова и нерядко има хора, които се повлияват добре от нетрадиционни методи като психовъздействие с внушение – това няма да прогони папилома-вирусите от тялото, но спокойствието засилва имунитета и той неутрализира проявите им.

Неслучайно специалистите препоръчват за трайно справяне с проблема общо засилване на имунитета и цялостно оздравяване на организма.

Комплексният подход

Не си струва да чакаме брадавиците сами да си отидат . Може да отнеме години, а може и въобще да не се случи. А междувременно те ще се разпространят по тялото и могат да се прехвърлят на другите около нас, дори при ръкуване със случайно срещнат на улицата човек.

Самостоятелното лечение е безсмислено и може да има неизвестни дори опасни последици:

• Премахната собственоръчно брадавица почти сигурно ще се появи отново, а от третирането й ще остане неприятен белег.

• Средства от типа на оцет и други подобни киселини оставят дълбок белег от химическо изгаряне без гаранция, че ще отстранят брадавицата.

• Главната опасност е, че брадавицата може да прерасне във вирусна инфекция на кожата и дори в злокачествено образование.

Затова, ако една брадавица не изчезне до няколко месеца, е нужна консултация с дерматолог. Диагностиката се осъществява визуално или с дерматоскоп – оптичен уред, който дава възможност на лекаря да разгледа мястото с десетократно увеличение и при различна осветеност, за да изучи формата и структура му. При най-малко съмнение е задължителна и консултация с онколог.

Да се справим по правилата

Щом веднъж определи проблема, лекарят ще назначи начин за нейното отстраняване. Най-често ползваните днес са лазер, течен азот, електрокоагулация, електрокоагулация, химични вещества на базата на различни киселини. Повечето трябва да се прилагат само в лечебно заведение, но има и варианти, които дават възможност за третиране у дома. Но преди да го правите, прегледът при дерматолог е задължителен.(а)

http://zdrave.bg

Няма коментари: