ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Можете ли да спите на шум?


Учени от Бостън направиха още едно феноменално разкритие в механизма, който позволява на някои хора да спят въпреки заобикалящия ги шум.

Това е възможно заради област в главния мозък, наречена таламус. При бодърстване именно през него преминават всички сетивни възприятия освен обонянието. След това сигналите постъпват и се анализират в други части на мозъка.

Когато спим таламуса и другите области в мозъка продължават да контактуват. Това се изразява в равномерни и забавени електрически вълни, съпроводени от резки импулси - вретенообразни ритми. И ето тук идва кулминацията на изследването. Смята се, че в състояние на сън преминаването на сетивните импулси към другите области на мозъка бива блокирано по някакъв начин от таламуса, което позволява човек да спи.

Медиците доказват и, че колкото е по-високо нивото на вретеновидните ритми, толкова е по-малко вероятно човек да бъде разбуден от шума около него.
Изследователите смятат, че това откритие ще им позволи да открият и начин, който да допринесе за още по-хубав и спокоен сън, въпреки досадните шумове, които стресират живота ни дори по време на сън.
lekar.bg

Няма коментари: