ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекарите слизат от линейките?


Едва 13 екипа обслужват спешните случаи на територията на София и 40 села около нея, става ясно в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия днес. Според медиците ситуацията е такава заради ниските заплати и голямото натоварване - лекар с една специалност пред пенсия получава около 650 лв., а останалите – 560. Медицинските сестри получават 450 лв., а шофьорите – 320. Същевременно на ден постъпват от 160 до 210 сигнала, като в тази бройка не се включват фалшивите обаждания.

13 екипа са твърде малко за столичния град, 30 екипа е определената щатна численост за този център, но в момента кадри липсват, призна д-р Ивелина Георгиева – началник отдел „Спешна медицинска помощ” в здравното министерство. Този проблем съществува навсякъде в системата, отбеляза тя. Според д-р Георгиева обаче, заплатите на работещите в спешната помощ не са чак толкова ниски, защото става въпрос за основните запла, а освен тях те получават допълнителни пари за спешност, прослужено време и допълнително материално стимулиране. За първите пет месеца на годината в столичния спешен център са получили над 250 хиляди за допълнително материално стимулиранре.

Основната причина за липсата на кадри в спешната ни помощ е липсата на възможности за професионална реализация там, смята Ивелина Георгиева. Доскоро лекарите там нямаха право за специализират нищо друго, освен спешна медицина, отбеляза тя. Затова МЗ е разработило проект на наредба, която дава възможност работещите в спешната помощ да специализират всичко, и то по облекчен ред. Единственото им задължение е година след това да продължат да работят в център за спешна помощ. От ведомството на проф. Борисова се надявали така да мотивират млади хора да работят в спешната помощ.

Съществен проблем е и това, че спешна помощ не може да се справи ефективно с целия обем дейност, който й се възлага, защото липсва ясно регламентиран и обществено приет обхват на услугите на спешната помощ, каза още д-р Георгиева. Все още хората у нас си мислят, че на тел. 150 могат да се обадят по всяко време, а това не се случва никъде другаде, отбеляза тя. Медицинското определение за спешно състояние е всяко състояние, което ако не бъде лекувано веднага, може да доведе до смърт или необратими изменения. Обществената представа за спешно състояние обаче е всеки, който се е самоопределел за такъв. Тук възниква конфликтът – натоварваме спешна помощ с много задачи, които са несвойствени, обясни Георгиева. За миналата година линейките на ЦСМП у нас са изминали 17 милиона км, даде за пример тя. Това означава, че всеки ден линейките в България са изминавали екватора и още малко.

Ивелина Георгиева припомни, че неотдавна Сметната палата извърши задълбочен анализ на дейността на центровете за спешна помощ в страната и разписа ясни 21 препоръки. На базата на този доклад здравният министър е утвърдил план за действие, който приключва в края годината. В момента здравното министерство разработва актуализация на всички нормативни документи, които регламентират системата за спешна помощ, съобщи Георгиева. Готов е проектът за медицински стандарт за спешна медицинска помощ, в който ще се разпише що е то спешно състояние и спешен пациент, изискванията за квалификацията на работещите в системата и броя им, както и изисквания за спешните отделения към болниците.

„Предвиждаме ограмотяване не само на пациентите, които ще ползват телефона, но и на медицинските специалисти”, каза още Ивелина Георгиева. Това ще става в рамките на спечелен от ведомството проект ПУЛСС на стойност 6,2 млн. лв., който предвижда до края на следващата година да се обучат всички работещи в системата на спешната помощ у нас. „Целта е лекарите да не работят по линейки, защото никъде по света няма да дойде да ви обслужи екип, който се състои от лекари, а парамедици или медицински специалисти, които ще осигурят първа помощ и ще ви закарат, а лекарят ще ви чака на входа на спешното отделение”, обясни Георгиева. Неефективно разходване на и бездруго недостатъчен ресурс е лекарите да ходят с линейки по домовете, това е работа на общопрактикуващите лекари, отбеляза още тя.

zdrave.net


Няма коментари: