ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Вестниците днес: Алексиева се мотае с оставката


Депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева може да бъде отзована от парламента. Такива настроения имало по върховете на управляващата партия, след като зам.-шефката на здравната комисия в НС се забърка в роднински скандал, пише в днешния си брой в. „24 часа”.

Почти всички издания отново се занимават с личността на офталмоложката, след като преди седмица в. "Труд" разкри, че тя е участвала в жури, което гласува доцентска титла на дъщеря й Виолета Чернодринска, а впоследствие нейни колеги я обвиниха в източване на здравната каса. Настроения срещу нея в ГЕРБ имало още преди този скандал, пише часовият вестник, като се позовава на депутати. Именно заради това тя не била избрана за шеф на комисията, каквито слухове вървяха след свалянето на Лъчезар Иванов от този пост.

„Колеги на Алексиева не коментират дали е точила НЗОК”, пише „Новинар” по случая. Лекари от Клиниката по очни болести в Александровска болница отказали да коментират отправените обвинения към колежката им, че е източвала НЗОК. Обвиненията бяха отправени от офталмолога проф. Православа Гугучкова в интервю пред в. "Труд", която заяви, че Алексиева е източвала касата чрез безсмислена пътека за болнично лечение на мързеливо око при децата. От „Новинар” потърсили за коментар и шефа на Клиниката по очни болести доц. Ива Петкова, която отказала да говори.

„Потвърдиха, че депутатка точила здравната каса”, е версията на „Труд”. Изданието цитира бившия национален консултант по офталмология доц. Руска Христова, която потвърдила мнението на проф. Гугучкова, че това е "перфектен начин за източване на касата". Според Христова диагнозата е била включена в клиничната пътека в началото на 2010 г. въпреки нейната съпротива. И подозира, че именно заради това е била махната като национален консултант и заменена от Ива Петкова, пише „Труд”.

„Дневник” също цитира доц. Христова, според която през юли гилдията на офталмолозите към Българския лекарски съюз (БЛС) е обсъждала клиничните пътеки, които ще залегнат в Националния рамков договор за 2011 г., и са решили единодушно болничното лечение на мързеливо око да бъде изключено от списъка. Новият национален консултант по офталмология д-р Ива Петкова обаче убеди здравната каса заболяването да остане в пътеката, твърди Христова. „От Националната здравноосигурителна каса потвърдиха, че амблиопията е включена в клинична пътека 138 "Консервативно лечение на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми" от началото на годината”, добавя към темата „Дневник”.

Депутатката от ГЕРБ обаче не възнамерява да подава оставка, докато не приключи процедурата по избор на доценти, тоест до края на септември, е обяснила самата тя пред "Сега". "Дотогава всяко влизане в дискусии може да опорочи избора, а това е противозаконно. Не е редно да се говори със съдията, преди да е произнесъл присъдата, нали?", коментирала Алексиева и уверила, че за нея оставката не е никакъв проблем, още повече, че заема поста от месец. По-важното било какво ще кажат колегите й в ГЕРБ. "Нито се крия, нито се ошумолявам", уверила депутатката.
И докато здравеопазването продължава да се тресе от скандали, редовите пациенти и изпълнители живеят със своите „прозаични” проблеми. „Държавата намали с 50% парите дори за спешната помощ”, съобщава от първата си страница в. „Сега”. „Парите, които държавата плаща на болниците за гарантирани от нея дейности - спешна помощ, хемодиализа, ТЕЛК и психиатрична помощ, също се оказаха рязко намалени. През юли болниците са получили около 50% от нужните им средства, и то в момент, когато и здравната каса намали с 30-40% парите, които им плаща”, пише изданието. При това от здравното министерство не са дали обяснение защо на болниците се орязват средствата на гарантираната по закон медицинска помощ, допълва „Сега”.

„Пациентите в Разград – без храна”, гласи заглавие от „Труд” с днешна дата. Нововъведението нямало да засегне децата, социално слабите, психично и туберкулозно болните, а останалите ще си носят храна от вкъщи. Така от лечебното заведение се надявали да спестят около 20 000 лв. на месец.

zdrave.net

Няма коментари: