ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Язвата се предава с целувка


Който не е страдал от язва, той не знае колко неприятно може да се окаже красивото циганско лято. За съжаление есента обостря болките при хората с болен стомах. Срещу това пък безсилни се оказват както содата, така и млякото. Единственото спасение е в балансираното хранене, душевното спокойствие и спазването на лекарските предписания.
Две са основните причини, които обострят язвата през есента - плодовете и стресът.

Колкото и парадоксално да звучи, плодовете и зеленчуците може да бъдат и вредни. Колкото и да са полезни, за хората с язва или гастрит те носят и доста проблеми. А кой може да издържи на изкушението на ягодите, черешите и дините през лятото или на гроздето през есента. Това обаче идва в повече на язваджиите и през септември стомахът им започва да се обажда. Другата причина е стресът от края на отпускарския сезон и връщането на работа. Колкото и да е приятна почивката, все пак тя е и смяна на обичайния ни режим, което пък натоварва организма ни. А при мисълта за купищата проблеми, които чакат в офиса, на кого ли не му се свива стомахът.

Затова много от хората с язва търсят спасение в двойните дози сода или мляко, които да намалят паренето и болките в корема. Тези средства обаче намаляват киселините само за малко, след което избухват с двойна сила. Някои противокиселинни препарати без рецепта пък могат дори да попречат на действието на основното лечение, предупреждават специалистите. Затова е важно да консултирате режима си с лекар и да не се поддавате на рекламите, които гледате, и на самолечението.

Язвата се причинява от бактерия (H. pylori). Обикновено заразяването става заради занемарената лична хигиена. Затова миенето на ръцете и на плодовете или зеленчуците, които ядете, е изключително важно. Бактерията се предава дори с целувката, но това не означава задължително, че ще се стигне до язва. Лечението на болестта пък традиционно се извършва с антибиотици. Нищо друго не може да унищожи вредните бактерии, които вече са се настанили в стомаха ви и постоянно го възпаляват. Не рядко заедно с язвата човек има и гастрит. Освен бактерия причина за болестта може да бъде и честа употреба на болкоуспокояващи като ибупрофен, аспирин и други подобни медикаменти. Тогава докторът ще ви посъветва да намалите тези медикаменти или да ги замените с други.

По-често от гастрит страдат жените и хората над 60 години. Болката и паренето между храненията или вечер в областта на стомаха е сред симптомите на болестта. Ако лечението с медикаменти не помогне, може да се наложи и хирургична намеса.
paper.standartnews.com

Няма коментари: