ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Забраняват на лекари да работят, не можели да им плащат


БЛС заподозря, че правителството готви геноцид за българите

В болниците забранявали на лекарите да работят заради липса на средства. Това заяви в сряда председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов след среща с ръководството на КТ „Подкрепа”. По време на разговорите беше обсъден острият недостиг във финансирането за здравеопазването. Райчинов добави, че медиците в здравните заведения са принудени да излизат в отпуск заради ограничените средства. Поради тази причина в болничните заведения дежурели хора без нужната квалификация. Навсякъде в страната липсвали кадри и се закривали цели отделения заради орязаното финансиране.


Недостигът на средства за болниците стана масово явление, след като здравната каса поиска лечебните заведения да подпишат нови анекси към Националния рамков договор. Според новите клаузи здравните заведения вече ще се финансират чрез делегирани бюджети. Една част от болниците отказаха да подпишат въпросните анекси. С новия начин на плащане много лечебни заведения получават едва около 60-80 процента от средствата, нужни за дейността им. Поради това преди седмици съсловната организация заплаши с протест. Тогава правителството се срещна с представители на лекарския съюз. Двете страни се разбраха здравната каса да прецени за всяка отделна болница дали има нужда от допълнителни средства над делегирания бюджет.


Райчинов обаче заяви вчера, че на много места в страната здравните заведения получават около 80% от средствата за заплати. Поради липсата на пари често се налага пациентите да бъдат местени от една област в друга, заяви шефът на БЛС. Той намекна и за геноцид над гражданите. „Българите и без това са достатъчно малко, за да си позволим да ги губим с лека ръка, и то заради липса на пари”, каза Райчинов. Той добави, че във всяка сфера на сектора се режат средства.
“Такъв срив на здравеопазването не е имало и в най-тежките за България години”, категоричен е председателят на БЛС. От своя страна президентът на „Подкрепа” Константин Тренчев обвини за кризата в здравеопазването финансовия министър Симеон Дянков. „Кризата има една обща генеза – неправилна философия на управлението на финансите на тази държава", смята той.


"В здравеопазването има сериозна драма. Криза е прекалено слабо понятие за процесите, които текат в тази сфера", коментира синдикалният лидер. По неговите думи премиерът Бойко Борисов се поддавал на изкривена и невярна информация за здравеопазването. От синдикатите ще поискат среща с Борисов, на която ще докажат, че подаваната му информация е грешна.

novinar.net

Няма коментари: