ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Жега :Зеленчукова супа и кисело мляко разхлаждат


Опасно е да смъквате повече от 4 кг на месец, предупреждава доц. Даниела Попова



Със сигурност през това лято жегите са най-големият враг на всеки човек без значение дали е млад или стар, мъж или жена. Заради високите температури спасение от тях не можем да намерим даже на морето. Надежда обаче не трябва да губите. Лесни и вкусни рецепти срещу адските жеги предлагат в единствената университетска клиника по метаболитни заболявания и диетика в столичната УМБАЛ "Царица Йоанна". Ако смятате, че сте загладили косъма и сте трупнали 5-10 килца отгоре, специалистите там ще ви спретнат перфектния режим. При това - срещу символичните 15 лв.

Сърцебиене, тежест в мускулите, отоци по краката - адските жеги са виновни за тях. Но и срещу горещините има рецепта. Чудеса в жегата прави охладеното кисело мляко с малко плодове. По-добро е от сладоледа, обяснява доц. Даниела Попова от ИСУЛ. Лятото, разбира се, е сезонът на салатите. Затова трябва да ги хапваме на корем. Зеленчуците на скара също облекчават сърцето и бъбреците в горещините. И без угризения могат да се комбинират с нетлъсто месо или риба. Напук на градусите пък, и супата не бива да е табу. През лятото най-добре върви зеленчуковата, обяснява доц. Попова. А за десерт е идеален компотът от пресни плодове и сладките салати. Враг номер 1 на жегите, разбира се, са течностите. Водата е задължителна - поне по 8 чаши на ден. Но доц. Попова предупреждава да не прекаляваме с минералната. Не е вредна, но все пак трябва да се редува с трапезна, е съветът на доц. Даниела Попова. Комфортът в жегите обаче е пряко свързан и с фигурата ви. Много често се оказва, че добрата ви форма е въпрос не само на суета, а и на здраве.

Стилът на живот вае фигурата
Затлъстяване. Диабет. Подагра. Завишен холестерол. Анорексия. Булимия. А дори - и чиста суета - могат да ви отведат в Клиниката по терапия, метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на УМБАЛ "Царица Йоанна". Ако ви мъчат сериозни проблеми с обмяната, е достатъчно да вземете направление от личния си лекар или специалист. И ще се лекувате безплатно в отделението по клинична пътека номер 112, обяснява шефът му доц. Даниела Попова. Ако пък ви мъчат сантиметрите около талията и искате консултация с диетолог, удоволствието ще ви излезе доста евтино. Само за 15 лв. специалистите от клиниката ще ви направят точния хранителен режим. Преди да започнете битката с килограмите обаче, трябва да знаете - с кантара трудно стават чудеса, признава доц. Попова. Независимо дали страдате от затлъстяване, имате висок холестерол или пък сте в другата крайност - с поднормено тегло, няма как да вкарате метаболизма си в ред за месец или два. За да постигнете перфектната форма, трябва да промените стила си на живот, обяснява доц. Попова.

Килограмите отмъщават
Килцата не ни наказват единствено пред огледалото. Факт - метаболитният синдром е сред главните виновници за епидемията от диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, камъни в жлъчката и дори рак - особено на гърдата, дебелото черво и яйчниците, обяснява доц. Попова. Но, за жалост, битката с него може да отнеме и години. И никога не минава през глада, подчертава доц. Попова. Виновниците за затлъстяване невинаги се крият в хладилника. Често метаболитният синдром се отключва от стрес, тежки инфекции или хронични алергии, обяснява доц. Попова. И се заражда още в детството. Статистиката сочи - около 10-15% от децата са с наднормено тегло. Защо? Малчуганите седят твърде дълго пред компютъра и прекаляват с чипса и лакомствата. Доц. Попова обаче предупреждава - 3 от 5 пухкави деца имат проблем с килограмите като възрастни.

Нито ден глад
Гладът е враг на стройната фигура, предупреждава доц. Попова. Диетите "само на вода" не вършат работа. Гладът е допустим само при тежки възпаления или остър нефрит или панкреатит, когато пациентите се хранят на системи, обяснява доц. Попова. Монодиетите - като на Пиер Дюкан, също са опасни. Доц. Попова признава, че през клиниката минават доста пациенти, които са объркали обмяната си с прехвалените диети. Нискокалорийните режими също са излишни. Най-добре действат балансираните режими с два разтоварващи дни, издава доц. Попова. При тях два пъти седмично се приемат до около 800 ккал и ефектът е забележителен. Доц. Попова подчертава и друго - на месец трябва да се свалят само между 2 и 4 кг. По-рязкото отслабване просто гарантира неприятния "йо-йо" ефект, защото метаболизмът няма време да се адаптира. Хапчетата за отслабване също не са панацея. Някои добавки дори са опасни - например тези с кофеин. Безвредни и ефективни са единствено таблетките с пробиотици и фибри, обяснява специалистът.

Супа за обяд
Доц. Попова напомня и друго - организмът е гладен 5 пъти на ден. Какво иска стройната фигура? Да закусва, обяснява доц. Попова. Един сандвич за "Добро утро" е чудесен старт на деня. Обядът трябва да е запазен за супа или топло ястие. А на вечеря най-върви прясната салата с малко риба или месо. Междинните закуски също не са за пренебрегване. Преди и след обяда най-добрият избор са плодовете или ядките, обяснява доц. Попова. И подчертава - има няколко типично български деликатеса, които трябва да присъстват във всяко меню. Киселото мляко, чесънът, пресните зеленчуци и бобът и лещата за нашенеца са като зехтина и спагетите за италианците, смята доц. Попова. Но напомня - от средиземноморските нации трябва да вземем друг "жокер" - рибата. За да сме здрави, свежи и слаби, трябва да хапваме морска храна поне два пъти седмично.

Килограмите не се топят само с глад. А и с пот. За да отслабнете, трябва и да се размърдате, предупреждават лекарите. Но къде? Най-добрите резултати идват на "зелено" - сред природата. Но е факт - всеки втори хотел по морето е закачил табела "дебелариум". А истината е, че единственият медицински център за отслабване е в Балкана - в град Лъки. Там килцата се топят по програма на Института по хранене и диетология в София. А с пациентите работят лекари и кинезитерапевти, обяснява доц. Даниела Попова. За 2 седмици в Лъки може да свалите около 7% от теглото си - с гимнастика, разходки, фитнес, танци, сауна и масаж. 14-дневната програма не само топи сантиметрите. Помага и за нормализирането на кръвното и захарта и даже за изчистването на целулита.

Лора Симеонова

Няма коментари: