ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Борисов започна да се подиграва и на пациенти, и на лекари


Премиерът очевидно не желае да вникне в проблемите на здравеопазването и го демонстрира по твърде обиден начин

Янина Здравкова

Обикновено печелившият маниер на Бойко Борисов лично да гаси всеки пожар в държавата, да контролира всеки строеж и да праща хеликоптер за всеки пострадал е на път да му изиграе лош номер. Лично премиерът се нае да брани решението за драстичното орязване на парите на болниците, да укротява лекарското съсловие и да убеждава електората с класически манипулативни техники, че черното е бяло. Този път обаче ще се провали с гръм и трясък. Най-вече защото здравеопазването отегчава Борисов, той категорично отказва да схване проблемите му и го демонстрира по безпардонен начин на фона на задаващата се пълна катастрофа в системата.

Премиерът управлява, както той сам каза - лесно - натиска копче на телефона, избира съответния министър и той решава дадения проблем. Здравният сектор обаче година вече дава заето и Борисов реагира по своя си начин - сменя номерата, т.е. министри и шефове на здравната каса. И вместо да схване, че само с натискане на копче няма да стане,

Бойко натиска ли, натиска redial

Секторът обаче се оказа чепат - няма Congratulations, general!, няма паметници, ленти и тържествени обеди, а само доктори, които периодично заплашват с протести и недоволни пациенти. Бойко прави каквото смята, че зависи от него - вика ги при себе си, натиска копчетата "Симеон Дянков", "Анна-Мария Борисова" и "НЗОК", събира всички и очаква да се разберат. А той ги гледа строго и дори не слуша какво си говорят.

В резултат се получава крайно грозна и обидна ситуация. Пред медиите министрите мълчат, касата - също, а Бойко говори. И обяснява как хоспитализациите са скочили с изумителния половин милион само тази година, как няколко болници получават 45% повече пари, а лекарите в тях по 40-60 000 лв., как това източване на касата ще спре и как неосигурените ще трябва да си плащат лечението, ако не искат да внасят осигуровки. "Ако има лекарски протести - добре дошли са, но аз не виждам за какво, защото ние и в момента даваме над един милиард и 11 милиона лева за здравеопазване. Проблемът не е в парите, а в тяхното неправилно изразходване", казва премиерът и обяснява, че от 1 януари, когато реформата ще е завършила, всичко ще е тип-топ, само трябва да устискаме още няколко месеца.

После пък се оказва, че от касата са му говорили, че ръстът на приетите в болница е за последните 5-6 години и не касае 2010 г. Огромният ръст на свръххоспитализациите обаче се завърта от медиите, защото Борисов го е съобщил. Това става в момент, когато единици болни ще имат достъп до болница, и то ако имат пари, и в година, в която касата просто не плаща на болниците и те нямат абсолютно никакъв стимул да отчитат свръххоспитализация, т.е. броят на приетите за лечение пада. Неосигурените и в момента по закон нямат право на безплатно лечение, а митичните заплати от 60 000 лв. така и не се разбра кой точно ги получава. Но който и да е - става дума за единици, а не за обичайното лекарско възнаграждение, което, както си е редно, е по-ниско от това на премиера.

Подобни изказвания са подигравка

с върнатите болни и с огромната част от лекарите, чиито заплати прогресивно падат. Те показват и тоталната незаинтересованост на Борисов от здравния сектор - та той очевидно не желае да чуе дори цяло изречение по темата, щом не е разбрал какъв период касае ръстът на хоспитализациите! Разбира се, никой премиер не е длъжен да разбира в детайли от всеки сектор в държавата, която управлява. Длъжен е обаче да има принципна представа и така да подбира кадри, че решенията, които му се предлагат, да са оптимални. Също така е длъжен, когато реши лично да се изкаже и да борави с данни, да ги ползва коректно, а не едно към гьотере.

Вместо това Борисов събира кадрите си по пътищата на Велико Търново след половинчасова беседа. Кадрите пък с драстичното намаление на средствата за болнична помощ са на път да съсипят здравната система на България и да оставят гражданите й без лечение. И вместо да му обяснят това, те повтарят как в системата изтичат пари, а премиерът, без да се замисли, запява същата песен. Той избра възможно най-нелицеприятния подход за оправдаване на болезнено решение - настройване на обществото срещу лекарите. Излиза, че не парите в държавата са малко и затова здравеопазването трябва да работи с 60% от средствата, с които е разполагало миналата година, а обратното - парите, които му се дават, са твърде много, защото в сектора се краде на поразия, докторите са нагли капиталисти с неприлично големи доходи, а тези, които са се изхитрили да не се осигуряват, получават лечение наравно с коректните платци.

В това има доза истина, но представената от Борисов картина е

твърде далеч от реалната

Той описва единствено болниците и отделенията за инвазивна кардиология, които изобщо не са представителна извадка и на които не е нужна кой знае каква реформа и писане на нови закони. Може чисто и просто здравната каса да намали цените, които плаща за тези клинични пътеки, и нещата ще си дойдат на мястото от само себе си. Във всяка болница се краде - къде от директора, къде от шефа на отделението, навсякъде се източва НЗОК, но в никакъв случай кражбата не е 40% от приходите. И като се орежат средствата с толкова, в болниците няма да спрат да крадат, но ще спрат да лекуват.

Борисов използва и последния си коз - "ако искат да стачкуват лекарите - да стачкуват, ако искат да ни свалят - да ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито". Ако министър-председателят имаше поне елементарна представа за ситуацията в здравеопазването, щеше да знае, че за лекари и пациенти това не е заплаха, а, уви, славно минало, когато в болница се влизаше, без да се чака и с далеч по-малко пари, а работещите там получаваха заплатите си навреме и в пълен размер./segabg.com


Няма коментари: