ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Образът на любимия намалява болката при жените


Държането на ръката на любимия или дори само гледането на обща снимка смекчава реакцията на жените при физическа болка, установили учени.

При изследване, по време на което 25 жени били подложени на леко опарване, било установено, че тези от тях, които гледали снимка на приятеля си, почувствали по-малък дискомфорт от тези, които наблюдавали снимка на предмет или на непознат. Подобен успокоителен ефект се наблюдавал и когато участничките държали ръката на партньора си, но не и ако държали ръката на непознат или стискали антистрес топка.

Психолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис съобщиха, че изследването им, публикувано в изданието Psychological Science, подчертава значението на социалните отношения и поддържането на социална връзка.

25-те доброволки, участвали в експеримента, били главно студентки от Калифорнийския университет, които се радвали на добри връзки с приятелите си най-малко от шест месеца. Откритието може да е от полза за раждащите жени, защото предполага, че присъствието на бащата намалява болката на майката. Ако пък не може да издържи, той би могъл да даде на партньорката си своя снимка./hotnews.bg

Няма коментари: