ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

1/3 от раковите заболявания се дължат на неправилно хранене


Всяка година се прави проучване на съвета на онколозите, което има за цел да състави една груба картина на това колко хора в страната са заболели спрямо миналата от ракови заболявания, кои са рисковите групи. Проучванията на онколозите показва твърде обезпокоителна картина – около 1/3 от регистрираните онкологични заболявания са в резултат на неправилното хранене на болните. Малко по-малко от половината – 40% са в резултат на тютюнопушене.
Лекарите алармират за пореден път да не се предоверяваме на етикетите и обясненията, дадени на опаковката, че хранителните добавки имат определен ефект. Прекалено честото печене на месото на огън може да доведе до рак на стомаха. Ето защо най-здравословния начин остава приготвянето на месото на бавен и постоянен огън. Това обяснява професор по диетика и хранене.
Професорът обяснява, че заради високата температура на огъня се разрушават аминокиселините на червеното месо, пилето и рибата, при което се освобождава вещество, намиращо се в мускулите, наречено креатин, притежаващо канцерогенен потенциал.

Също така трябва да избягвате прекомерната употреба на кафе, повече от 4 чаши на ден, както и диетите с предимно консумация на протеинови продукти. Знаем обаче, че не можем да спазваме точни хранителни навици, заради ежедневието, което ни е претъпкано с вредни храни. Можем обаче максимално да се постараем.

Няма коментари: