ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Компютрите пристрастявали към сладкото


Прекалената работа с компютър, в това число и продължителното взиране в екрана, изостря желанието за сладки изкушения като шоколад и бисквити, сочат резултатите от проучване на датски специалисти.

Психическият стрес при работата с компютър предизвиква промени в кръвната захар и на хормонално ниво, които заблуждават мозъка да мисли, че е изразходвал голяма част от калориите и те трябва да бъдат възстановени. Гледането на телевизия има подобен ефект, обясняват авторите на изследването.

За целите на изследването студентки били разделени на две групи, съобщава БНР. Участничките от едната група трябвало да извършат зададена им задача, като за целта използват компютър, а тези от другата - да си почиват 45 минути. Специалистите установили, че студентките, които работили с компютър, са изгорили само три калории повече от тези, които си почивали. За сметка на това обаче те консумирали по-големи количества храна, когато им било разрешено да посетят бюфета, и приели допълнителни 230 калории.

Изследователите препоръчват на хората, които работят с компютри, да правят чести почивки и дори да се опитват да пишат прави, за да намалят риска от затлъстяване.

Няма коментари: