ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Яжте риба, за да не психясате..


Рибата и рибните продукти водят до подобряване на настроението и предпазване от психози при жените.
Шведски учени от Каролинският институт правят изследване, което показва, че жените които консумират по няколко пъти в седмицата риба и рибни продукти под всякаква форма, страдат от психични разстройства много по-малко. Веществата, които се съдържат в този деликатес даже били много по-полезни и по-богати от омега мастните киселени продукти.
Проучването е направено сред 34 000 жени, като всяка от тях отговаряла на въпроси свързани с хранителните навици, които има и емоционалното си състояние.
Същите тези жени били анкетирани относно промените, които са настъпили в психичното и емоционалното им състояние. Целта на учените била да разберат как е протекла диетата им през този период.

Резултатът на жените, които консумирали по-голямо количество риба и рибни продукти, бил положителен. Докато при останалите се срещали симптоми за психоза.
Изследването потвърждава хипотезата, че недостигът на витамин D и някои мастни киселини, които се съдържат именно в рибата, повишават риска за появяване на психични разстройства.
Изводът от цялото проучване е, че колкото повече риба и рибни продукти се консумират, толкова се повишава настроението сред жените в положителен аспект./lekar.bg

Няма коментари: