ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

И гроздовият сок има много полезни свойства, точно като виното..


Гроздовият сок, също както и виното, има предпазен ефект за сърдечно-съдовата система. Това заключват френски учени пред Ройтерс.
От университета “Луи Пастьор” в Страстбург са изследвали ефекта на гроздовия сок от сорта Конкорд. След направените проучвания, резултатите показват, че ефекта на гроздовия сок е подобно на това червеното вино, но без алкохола в него. Гроздовият сок помага да се активизират ендотелните клетки и те започват да произвеждат азотен окис, който е именно виновника за предпазването от сърдечно-съдови заболявания.

Сокът помага и за поддържане на кръвоносните съдове в завидно добро състояние, както и регулира кръвното налягане.
Някои видове гроздов сок и червеното вино са богати на полифеноли. Именно полифенолите блокират производството на протеин, който се свързва с така зачестилите сърдечно-съдови заболявания. Действието на тези вещества е едно и също без значение дали го приемате с червено вино или с гроздов сок.

Но не всеки гроздов сок действа профилактично. Той задължително трябва да е богат на полифеноли. А тяхното количество в сока, както и във виното зависи преди всичко от това какъв сорт грозде е използван за направата на напитката, както и начина на преработка.

Няма коментари: