ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

От газирани напитки се старее!

butilka._bezalkoholnoГазираните напитки и преработените храни съдържат високи нива на фосфати, което може да ускори процесът на остаряване, предупреждава изследване на учени от Харвардкия университет. Проучването сочи, че високите нива на фосфати в газираните напитки и преработените храни допринасят за усложнения, свързани с възрастта като хронични бъбречни заболявания и калциране на кръвоносните съдове.

"Избягвайте токсичността на фосфатите и се радвайте на здравословен живот", съветват учените, съобщава БНР.

Фосфатите се използват в производството на безалкохолни напитки, тъй като си взаимодействат с натриевия карбонат, като по този начин подсилват и запазват за по-дълго време газирания ефект. Те се употребяват и като консерванти и за подобряване вида на преработените меса, сирената и хлебните продукти. Чупливи кости, рак на панкреаса, слабост в мускулите и дори парализа, са все болести, свързвани и с употребата на газирани безалкохолни.

За целите на проучването са били извършени опити върху мишки. Установено било, че фосфатите имат токсичен ефект върху тях. Базирайки се на тези изводи, изследователите смятат, че подобен ефект може да се наблюдава и при други бозайниците, включително и при хората.

zdrave.bg

Няма коментари: