ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ракът дебне под татуировките ..


Татуировките определено са на мода. През 2003 г. всеки десети германец е имал татуировка. Междувременно броят на любителите на изкуството върху живо тяло със сигурност се е увеличил. Знаят ли обаче те за рисковете?



Американската актриса Меган Фокс, която бе избрана за най-сексапилната жена на 2009 година, не прикрива любовта си към татуировките. При това тя има не един, а много и различни символи по тялото си. Татуировките са страст: повечето хора, които се решават да украсят тялото си по този начин, избират големите сюжети и не остават само с една татуировка.



Какво си причиняваме

До този извод стига Волфганг Боймлер, професор по химия в университета в Регенсбург. Преди време той провежда анкета в интернет, в която се включват 3.500 души с татуировки. 60 процента от запитаните пишат, че рисунката върху кожата им е по-голяма от 300 квадратни сантиметра. Само една трета имат една единствена татуировка. Всички останали имат поне десет символа по тялото си.

Професор Боймлер пита анкетираните дали имат и някакви оплаквания. Впечатление му прави фактът, че около 100-тина души са имали възпаления след татуирането. А това означава, че човекът, направил татуировката, е работил нехигиенично. Общо една трета от запитаните са имали проблеми малко след татуирането. Зачервявянето или появата на малки мехурчета са нормални и трябва да отминат след около четири седмици, казва професор Боймлер. Около осем процента от анкетираните обаче споделят, че са имали оплаквания и след този период.

Дългосрочният ефект на татуировките обаче все още не е изследван. Според германския химик много от боите съдържат индустриални пигменти, които се ползват например в автомобилната или печатарската индустрия. И до днес не са изследвани здравословните аспекти на ползваните за татуиране мастила - в нито една страна в света. Нещо, което не е известно на повечето от нас. При това професор Боймлер успява да докаже, че някои от мастилата съдържат субстанции, предизвикващи рак.

Миналата година швейцарските власти стартираха изследване, което трябваше да покаже колко голям е рискът от заболявания, предизвикани от мастилата за татуиране. В следствие на изследването в алпийската република бяха забранени около 152 вида мастило, за които бе установено, че крият опасност за здравето.

И заличаването на татуировката крие опасности



Какъв точно е обаче рискът - е все още неизвестно. Знае се само, че част от мастилото попада в кръвта, а оттам оцветява намиращи се в близост лимфни възли. Лекари съобщават в специализирани списания за открити под татуировките тумори.

Според анкетата на професор Боймлер около пет процента от татуираните искат да се разделят с украсата си някой ден. Това става днес по доста сложен начин, който също крие опасности за здравето, казва химикът от Регенсбург. За да се заличи мастилото, то се загрява до няколкостотин градуса и по този начин се разпада на невидими молекули. Тези химически елементи са обаче може би по-опасни от самото мастило. Това обяснява и факта, че при някои хора проблемите започват едва след отстраняване на татуировката.


ФАЦ/БГ/ВШ

Няма коментари: