ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Джипитата започват ефективни протести от понеделник

Джипитата все още не са получили разликата в потребителската такса на пенсионерите за последното тримесечие на миналата година, въпреки че МЗ е превело в касата над 3 млн. лв. за тази цел още на 11-и декември 2009 г. Чия е инициативата семейните лекари да не получават тези пари – на министър Дянков или на касата, питат от сдружението на общопрактикуващите лекари.

„Защо за четвърти пореден месец подчинената на министъра на финансите НЗОК просрочва плащанията на ОПЛ, на специалисти и на болнични лекари, като грубо нарушава подписания Национален рамков договор и Закона за здравното осигуряване? Защо НЗОК намали средствата за изследвания и консултации, като лиши всеки 30 от 100 нуждаещи се българи от качествена диагноза и създава напрежение между лекари и пациенти?”, питат още в писмо до медиите от сдружението.

Въпросите на джипитата не спират дотук: „Къде се пренасочват, задържат ли се или се харчат, от кого и защо, предвидените за здраве средства? За какво ще бъдат употребени над 800 млн. лева от бюджета за здравеопазване за 2010, които не е предвидено да бъдат вложени в здраве? И къде са укритите в края на 2009 г. средства от миналогодишния бюджет?”, се пита още в писмото, адресирано до лекари, медсестри и фелдшери.

Семейните лекари се готвят за протести, като в Кюстендилска област те започват още този понеделник, 8-ми март, с ефективно спиране на работа, информират от НСОПЛБ. Това ще стане последователно и в другите области на страната, уточняват от сдружението.

„Категорични сме и не приемаме животът на всеки един пациент и нашата работа като лекари, да зависи от благоволението на някой министър или директор”, пише още в писмото.

zdrave.net

Няма коментари: