ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Безалкохолните коктейли


Да излезеш вечер с приятели на по чаша любимо питие, е добре познат сценарий не само на “нощните птици”, но и на по-тихите натури, които обичат задушевните разговори. Няма ден от седмицата, било то работен или не, в който заведенията да не са пълни с хора, които похапват, приказват си или се наслаждават на изискания вкус на някой коктейл. Не са малцина обаче и тези, които не познават граница в алкохолната консумация, а това все по-често води до трагични последици. Кампаниите против злоупотребата с алкохол и шофирането в нетрезво състояние не дават никакви резултати, черната статистика се увеличава, а хората продължават да си мислят, че са застраховани от нещастието.

Не е задължително да попадате сред тези, които не могат да контролират себе си, за да ограничите алкохола или да го замените с нещо друго. Много бременни жени или хора, които искат да водят здравословен начин на живот, се оглеждат за алтернативи на любимите си алкохолни питиета и ги откриват в безалкохолните коктейли. Те са вкусни, разнообразни, цветни, абсолютно безвредни и изключително атрактивни. Освен със свеж вкус, безалкохолните коктейли зареждат и с голяма доза настроение, така че няма място за притеснение, че липсата на алкохол в съставките ще възпрепятства перфектното изкарване на вечерта. Дори обратното – наличието на алкохол може да притъпи сетивната ви чувствителност и изобщо да не изживеете пълноценно хубавата вечер. Затова пък един разтапящ безалкохолен коктейл, поднесен в изискана чаша с “дозирана” украса, ще премине през тялото ви като еликсир и ще ви зареди с енергия за танци и забавления.



Коктейлът много често съдържа предимно прясно изцедени плодове, мляко, сиропи и специални подправки. Заради приготвянето му непосредствено преди консумация много от витамините и полезните съставки се запазват в коктейла и по този начин го правят изключително полезен.

Безалкохолните коктейли могат да се консумират не само в нощните заведения – все повече са местата, на които можете да се разнообразите по всяко време на деня с моктейли, като цената, на която можете да се пренесете в някой тропически рай на мангото или банана, е съвсем достъпна. Коктейлите, изготвени без алкохол, могат да бъдат направени и в домашни условия с помощта на шейкър и да се прилагат дори като “витаминозни бомби”, когато са налице лека умора или отпадналост. Друго приложение, което набира все повече популярност, е заменянето на газираните напитки с безалкохолни коктейли за детските тържества. Безалкохолните коктейли са разнообразни не само като цветове, но и като вкусове. Има моктейли със сладък вкус, препоръчителни за любителите на сладкото; има по-кисели, при направата на които се използват предимно цитрусови плодове; има по-гъсти и по-воднисти моктейли, едноцветни и многоцветни, газирани, ментови, доматени, за тен, за жизненост и много други. Едни от най-известните безалкохолни коктейли в света са “Шърли Темпъл” (джинджифил, гренадин, портокалов сок), “Девствената Мери” (доматен сок, сок от червена боровинка, лимон, черен пипер), “Арнолд Палмър” (студен чай, лимонада, захар) и имитацията на мохито (прясна мента, зелен лимон, сода, билков сироп). Имената и част от съставките варират не само в различните краища на света, но и в различните заведения в един и същи град, тъй като професията на барманите вече се е превърнала в изкуство, в което всеки държи да остави своя индивидуален и неподражаем почерк.

Няма коментари: