ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

МЗ сигнализира за картелни споразумения между фармацевтични фирми

Министерството на здравеопазването е подало сигнал в Комисията за защита на конкуренцията за картелни споразумения между фармацевтични фирми. Това обяви здравният министър д-р Божидар Нанев по време на пресконференция днес. Той коментира, че има разследване на ДАНС на търгове за лекарства, въз основа на доклад, изготвен от МЗ. Министърът посочи, че това са част от конкретните стъпки, които се правят, за да бъде спряно източването на средства от здравния сектор.

„Премиерът ни даде срок до края на деня да сме готови с допълнителни мерки как да спрем течовете в здравеопазването”, каза финансовия министър Симеон Дянков. Той обясни, че това именно е била темата на проведената днес среща между него и здравния министър. Според него спирането на течовете трябва да стане в кратки срокове, за да може да има по-добър финансов ресурс, който да влиза в здравеопазването. Колегата му д-р Нанев пък коментира, че "по време на криза не може безкрайно да бъдат включвани, допълвани и увеличавани 100-процентните реимбурсации".

Зам.-директорът на НЗОК д-р Албена Златерева отново обясни, че през месец януари касата е в преразход със 7 млн. лв. Ако не направим нещо, до средата на годината ние няма да имаме бюджет, добави тя и обясни, че през последните месеци има рязко нарастване на разходите за лекарства за опредени заболявания. Ето защо се е наложило да бъде намалена реимбурсацията на медикаменти за Паркинсон, остеопороза и глаукома. Златарева цитира доклад на касата, според който има разминавания в разходите, които са направени в различни РЗОК. „В РЗОК-Разград например, лечението на пациентите с Паркинсон е почти четири пъти по-ниско, отколкото това в РЗОК-София… Във Варна например, разходите за хипертония за месец октомври са почти три пъти повече отколкото в РЗОК-Враца… Или да вземем произволна диагноза – МКВ 30. Разходите на един пациент за основно лечение в София-град е 72,72 лв. , а в Плевен - 18,82 лв. Едва ли хората в Плевен не се лекуват. Това означава, че в София-град най-вероятно има прекалено много изписване на медикаменти за едно и също лечение. Днес се оказа, че за лечението на един пациент с Паркинсон в София-град са изписани три скъпоструващи медикамента”, каза д-р Златарева и добави, че заради това НЗОК е наложила по-строг контрол на изразходването на средствата. Зам.-директорът на НЗОК коментира още, че решението за намаляването на реимбурсирането на медикаментите за Паркинсон, остеопороза и глаукома не е окончателно. От думите й стана ясно, че е възможно въпросът да бъде върнат за разглеждане в Комисията по позитивния лекарствен списък, ако бъде върнат от Комисията по прозрачност.

„Направихме среща с пациентските организации, от която излязохме с общо становище, че ще търсим решения за решаването на този проблем. Ще бъде направен съвместен анализ на разхода на средствата”, каза още д-р Златарева.

zdrave.net, Бойко Бонев


Няма коментари: