ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пациенти ще доплащат повече за лекарстваОт месец март НЗОК ще реимбурсира по-нисък процент, а пациентите ще доплащат повече от цената на лекарства за болестта на Паркинсон, остеопороза и глаукома, стана ясно на пресконференция в здравното министерство днес.

От здравната каса са предложили промяната, за да се вместят в бюджета си, а Комисията по позитивния списък вече е приела предложението миналата седмица, съобщи председателят на комисията доц. Васил Димитров.

Бюджетът за лекарства е намален с 3% спрямо 2009 г. и касата трябва да харчи по 26 млн. лв. средно месечно, а разходите й за януари са надхвърлили 33 млн. лв., обясни Борислав Георгиев от името на здравноосигурителната институция. Конкретните лекарства са подбрани след внимателен икономически и медицински анализ, увери той. За лекарства за остеопороза например за първите пет месеца на миналата година, преди да влезе в сила новия позитивен лекарствен списък, здравната каса е платила около 540 хиляди лева. От 1 юни обаче нивото на реимбурсация скочило от 25% на 50% и до края на ноември разходите за пациентите с остеопороза вече достигнали 1,9 млн. лв., каза Георгиев. Затова от касата предложили процента на реимбурсация да падне до предишното ниво.

Аналогичен е случаят с лекарствата за болестта на Паркинсон, за която от НЗОК са предложили да плащат 25% вместо досегашните 100% за три медикамента за т.нар допълваща терапия. От там се аргументират с двойно нарасналите разходи след въвеждането на новите нива на реимбурсация и със стремежа си да съхранят парите за основното лечение на заболяването. Затова от месец март пациентите с Паркинсон ще трябва да доплащат за съпътстващо лечение около 80 до 190 лв. месечно.

От 100% на 50% пада и нивото на реимбурсация на лекарствата за пациенти с глаукома, е решила Комисията по позитивния списък. Според представители на комисията, това означава пациентите да плащат от джоба си по 14-15 лв. месечно, но според пациентски организации става въпрос за около 30 лева.

„Не можем да приемем, че решението е продиктувано предимно от икономически съображения и без да бъде дискутирано с пациентски организации”, заяви Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. От няколко пациентски организации, които се срещнаха днес с членове на Комисията по позитивния списък, настояха решението да се преразгледа или да се осигурят допълнителни финансови средства, за да не бъдат ощетявани пациентите.

Доц. Васил Димитров увери, че гледат на пациентските организации като на партньор, но същевременно заяви, че ако всяко предложение се дискутира предварително с тях никога няма да се стигне до решение. Пътят за преразглеждане на решението минава през обжалване в Комисията по прозрачност, ако тя го анулира, отбеляза той.

Комисията по позитивния списък е отложила след нееднозначно гласуване решението си за голяма група лекарства, за които здравната каса също е предложила да се намали нивото на заплащане, съобщи доц. Димитров, но отказа да назове конкретни продукти и заболявания. „Всичко е прозрачно, ще научите когато имаме решение”, заяви шефът на лекарствената комисия.

По неофициална информация, в списъка на касата попадат и продукти за пациенти с диабет, както и комбинирани антихипертензивни медикаменти.

zdrave.net, Елица Тодорова

Няма коментари: