ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Частници предлагат МЗ да не стопанисва болници, депутат – моторни шейни по селата

zdrave.net

Асоциацията на частните лечебни заведения в България подкрепя решимостта на правителството за провеждане на реформа в здравеопазването, се казва в декларация на организацията, приета в Пловдив през уикенда. От асоциацията обаче настояват за равнопоставеност на лечебните заведения по отношение на финансиране, лицензиране, акредитация и достъп до европейско финансиране. От там поискаха още да се спази обещания срок от един месец за приключване проверките на здравните заведения по реално извършените от тях медицински дейности и съответното им заплащане от НЗОК.

С цел да се избегне конфликтът на интереси, собствеността на държавните лечебни заведения да бъде изведена от Министерството на здравеопазването и прехвърлена за управление и стопанисване към други държавни структури, поискаха още собствениците на частни лечебници. Според тях като принципал здравното министерство се превръща в некоректен арбитър при разпределянето на обществените средства.

Членовете на АЧЛЗБ имат 110 болници от общо 420 в страната, което прави близо 30 процента. Затова те декларират искането си да участват при формиране на проектозаконите и в частност при определяне на регионалните здравни карти, както и при изработването на методологията за остойностяване на медицинските дейности.

„Държавните и общинските болници са основополагащия стълб - гръбнака, а частните - ребрата на здравеопазването”, каза по време на срещата в Пловдив зам.-председателят на парламента и шеф на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов. Шефове на частни болници се оплакаха пред депутата, че са получили само 50 на сто от парите си за извършени дейности през декември, а за първото тримесечие на 2010 г. са сключили договори с НЗОК за около 20% от реално извършените дейности през миналите месеци.

„Бюджетите ще се наричат вече регулирани, а не делегирани”, поясни на срещата д-р Лъчезар Иванов. „В сектора за неотложна помощ обмисляме вариант за публично-частно партньорство, за да я получават хората, колкото се може по-бързо. Позволих си да дам пример с високо достъпни райони, като с. Бойково, Пловдивско, където ако разполагаме с АТВ-та и моторна шейна ще можем да стигнем до него през затрупаните със сняг пътища”, каза още шефът на парламентарната здравна комисия в Пловдив.

1 коментар:

Анонимен каза...

Кой умник го измисли това за шейни и АТВ-та. Този педал никога не се е возил на такова нещо. Тогава болните ще умират не в къщи а в преспите или по дупките.Аман от некадърници!!!