ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

40 грама щастие,,

Сладък грях или кадифено лекарство? Каква е истината за шоколада? По малко и от двете, признават си диетолозите. И все пак ни дават утеха - шоколадът е лекарство. Стига да не сбъркаме дозата. Коя е идеалната? 40 г на ден, обяснява доц. Веселка Дулева, шеф на секция "Хранене и обществено здраве" в Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ).

Над 400 активни съставки - толкова се крият във всяко парченце шоколад. Особено ако е от истинския - с горчив вкус и тъмен цвят. Най-лековитите съставки в сладкото изкушение са полифенолите и катехините. А добрата новина - че съдържанието им в шоколада е доста по-голямо, отколкото в прехваления зелен чай или пък в червеното вино. "Тези антиоксиданти улавят свободните радикали и имат изключително благоприятен ефект", обяснява доц. Дулева. "Качественият шоколад извежда лошия холестерол от организма и заздравява съдовата система", допълва доцентът. И така вкусното лакомство намалява риска от инсулт и инфаркт, смятат специалистите.
Вместо кафе
Полифенолите не са единствените "достойнства" на шоколада. Какаовото изкушение крие и друго тайно оръжие - теоброминът. Освен че е диуретик, пази сърцето и сваля кръвното, алкалоидът има лек и отпускащ ефект, обясняват специалистите. Теоброминът е "братовчед" на кофеина, има ободряващ и тонизиращ ефект, смятат диетолозите. Някои от тях дори се осланят на научни експерименти, при които алкалоидът е дал много добър отслабващ ефект. Факт е обаче, че теоброминът има най-благотворен ефект рано сутрин. Затова доц. Дулевска препоръчва шоколадът да се хапва на закуска. Стига да не е повече 40 г, разбира се. Така половин шоколад може да ни зареди със сили и добро настроение за целия ден, смятат специалистите.
Мощен антидепресант
Че шоколадът е мощен антидепресант, никой не се съмнява. Обяснението е просто - лакомството съдържа от хормоните на щастието, потвърждава и доц. Дулева. Вътре има Лтриптофан - прекурсор на серотонина. Особено ценен е през зимата. Тогава серотонина се разгражда по-бързо - заради липсата на слънчева светлина. И тук се намесва шоколадът.
Той задържа нивата на серотонина и гарантира няколко часа на щастие и удоволствие, обясняват диетолозите. Именно стабилната му намеса в хормоналната обмяна прави шоколада така любим на дамите. Особено в дните преди месечния им цикъл. Това си има научно обяснение - шоколадът влияе благотворно на хоаса от хормони. Прогонва безсънието и главоболието и изглажда опънатите нерви, обясняват диетолозите.
Шоколадът обаче е безценен и за господата. Освен че ги спасява от депресията, ги превръща в истински мачовци. Причината пак е в теобромина, обясняват учените. Алкалоидът е мощен афродизиак. Затова на господата е разрешено да хапват шоколад вместо за закуска - за тонус и настроение, вечер - за десерт. Така среднощните им подвизи са гарантирани, шегуват се диетолозите.
Забранено за баба и внуче
Колкото и да е силна зависимостта на дамите към шоколада, жените трябва да се откажат от него, щом чукнат 45, препоръчва доц. Дулева. Причината - сладкото изкушение може да им докара остеопороза. Въпреки че е богат на калций, шоколадът е вреден за костите на дамите в критическата. Затова, щом жените станат баби, трябва да сменят шоколада с плодове. Какаовото лакомство блокира усвояването на калция в организма и прави костите им по-тънки и чупливи.
Мораториумът над шоколада важи и за внучетата, обяснява доц. Дулева. Специалистът по диетика не препоръчва на децата под 5 години да хапват от лакомството. Малчуганите се пристрастяват към шоколада заради теобромина вътре. А масово злоупотребяват с хапването му - което води до кариеси и излишни килца. Това обаче не е най-голямата заплаха. "При някои деца, чувствителни към какаото, шоколад води до хиперактивност", предупреждава доц. Дулева.
Внимание, мазно!
Шоколадът има и друга, по-тъмна страна, предупреждават специалистите. Мазнините в него по принцип са около 34-40 на сто. Да, какаовото масло е полезно. Както и колеиновата киселина, която се съдържа и в зехтина и маслините. Технолозите пък слагат в лакомството по малко лецитин, за да помогне за разграждането на мастните киселини. И да не трупаме килца. Но за да спестят пари, някои производители подсилват шоколада с хидрогенни масла. В ЕС е разрешено да се влагат до 5% от тях в лакомството, обясняват експертите. Или - около 17% от съдържанието на шоколада се оказват хидрогенни масла, предупреждават технолозите. За жалост това са наситени мастни киселини, които не само трупат сантиметри около талията, а имат и канцерогенен ефект, алармират специалистите. Затова, преди да посегнете към дозата си щастие за деня, четете етикетите. В истинския шоколад трябва да има само какаова маса, какаово масло, сухо мляко, захар и лецитин, подчертават технолозите.
Лора Симеонова
paper.standartnews.com

Няма коментари: