ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Посещението на д-р Нанев в САЩ е историческа визита

„Това беше историческа визита. Досега не е имало друга подобна среща между здравните министерства на двете страни”, казва в интервю за „24 часа” вицепрезидентът на „Остеотек” Румен Хичев във връзка с посещението на здравния ни министър и шефа на парламентарната здравна комисия в САЩ. „Идеята тръгна от епидемията от свински грип.

България още не бе поръчала ваксини, а пък САЩ разполага с проучвания и за тежки странични ефекти. Искахме и да се обмени опит в трансплантациите”, разказва той. Хичев казва още, че поканата е била към представители на българската държава, не поименна. „Поканихме да дойдат 10 души. Посочихме, че поемаме пътуването и настаняването. Преди това поръчахме юридически анализ в САЩ, който заключи, че няма конфликт на интереси”, казва той и подчертава: „Поканата е пристигнала в Министерския съвет, а министърът е командирован със заповед на премиера.” По думите на Румен Хичев, интересът на „Остеотек” е напълно добронамерен, а за годините, през които компанията е на българския пазар, тя е инвестирала пряко над 10 млн. долара. „Изнасяме тъкани, които са излишни тук, т.е. не могат да бъдат усвоени. Спазваме строго международното законодателство”, подчертава Хичев и допълва: „Да, вярно е, че печелим милиони, но и инвестираме в научни разработки също изключително много средства.” Вицепрезидентът на „Остеотек” изтъква още, че у нас се говори за дефицит на органи, но не и за дефицит на тъкани. „Остеоцентър” е предоставил на българските болници над 2000 алографта напълно безплатно, твърди той и отбелязва: „Надявахме се, че като насърчим разширяването на личните контакти между български и американски държавници, вършим нещо добро за страната си.” Според него, атаката срещу „Остеотек” се дължи на това, че той е българин. „Ако се казвах Джон Смит, сигурно нямаше да е така”, смята Хичев.

На въпроси по случая, разбира се, отговаря и министър Нанев. ВАЦ-овото издание посвещава отделен материал на това. “ДАНС проверява документите ми за конфликт на интереси от визитата ми в САЩ през ноември 2009 г. Ако бъде установено нещо нередно, съм готов да подам оставка", обеща вчера сутринта в ефир здравният министър. По-късно пред "24 часа" заяви, че има предвид отговорност, а не напускане на поста”, четем в изданието. По думите на министъра, нито една фирма от български или чужд произход, включително и “Остеоцентър", не е участвала в поемането на разноските по тази визита. “Обвинението в конфликт на интереси е неоснователно и поради причината, че министерството и аз като министър не сме страна по договор с частната тъканна банка", пояснява д-р Нанев, цитиран от вестника. Публикацията уточнява, че според министъра атаката срещу него е свързана със стартиращата реформа в болниците.

Тъкмо във връзка с тази реформа е и интервюто на здравния министър в „Телеграф”. Като проблем във връзка с преструктурирането на лечебни заведения той посочва липсата на кадри в спешната помощ. Затова ведомството му издава заповед за сформиране на спешни кабинети към филиалите за спешна помощ, информира д-р Нанев. „В тях ще могат да дават 12-часови дежурства всички правоспособни лекари в рамките на едно денонощие. Така ще се осигури 24-часово покритие на спешния кабинет, който ще обслужва на място хората. По този начин ще се облекчи работата на екипите на Спешна помощ, които отговарят на повиквания и отиват на адреси. Кабинетите ще са към филиала и ще поемат на място всеки, който сметне, че има нужда от спешен преглед и може сам да потърси помощ”, обяснява министърът. Той уточнява, че ще се открият минимум 100 такива кабинети. Запитан кога новите спешни кабинети ще заработят, Нанев казва: „Ние ще издадем заповед и ще е въпрос на организация на място самите филиали да подготвят кабинета и чрез предлагане на заплащане за дежурствата да си намерят лекари.” По думите му, медиците ще получават между 60 и 100 лв. за 12 часово дежурство.

zdrave.net


Няма коментари: