ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Във вестниците: Лекари специалисти на всяка цена

Трета седмица след началото на новата година медийният интерес съм случващото се с болничната помощ не стихва. Документите на лечебните заведения за договори с касата са подадени, вчера изтече и първоначалният срок за сключването на договорите им. Национални и регионални ежедневници следят развитието на ситуацията – масово „наддаване” за лекари, търговия с дипломи, отпадащи от системата общински болници.

„Кметове и директори на общински болници привличат лекари-специалисти от големите градове с предложения за високи заплати и безплатни квартири”, съобщава "Дневник". Изданието обобщава, че общо 400 болници са кандидатствали за договор с районните здравни каси и цитира министъра, според когото 32 лечебни заведения не отговарят на новите критерии и ще трябва да се преструктурират в болници за долекуване или хосписи. Сред тях са тези в Рудозем, Тервел, Трън, Брезник, Любимец, Царево, Ивайловград, Кула, припомня „Дневник”. „Основният проблем е недостигът на лекари. Срокът за набирането им обаче изтече вчера, когато свърши и времето за сключване на договори между районните каси и лечебните заведения”, коментира вестникът. Публикацията цитира шефа на сдружението на общинските болници Али Селиман, който признава, че в цялата страна текат „търгове” за лекари, като обещанията за заплати вече стигнали 3500 лв. „Според мен обаче това няма да бъде изпълнено, защото в бюджетите на общините не са предвидени средства", признава той. Като основен проблем Селиман посочва не затварянето на болници, а чувствителното намаляване на броя клинични пътеки, по които ще работят тази година почти всички общински болници. „Това ще намали наполовина дейността им, а оттам и приходите. Така фалитите на болници ще продължат през цялата година”, твърди Селиман, цитиран от ежедневника. Освен това според него спешни центрове на мястото на закритите болници няма да заработят достатъчно бързо и това ще доведе до смърт на пациенти заради неоказана навреме помощ.

Някои от болниците под въпрос все пак ще оцелеят, научаваме от пресата. „Монитор” пише, че болниците в Бяла Слатина и Мездра са успели да сключат договори с касата и няма да бъдат преструктурирани.

Бургаският „Твоят ден” пък съобщава, че лечебните заведения в Айтос и Царево спешно търсят лекари за назначаване. Ако не успеят, близо 50 000 души в двете общини ще останат без медицинско обслужване, четем в регионалния ежедневник. „Имаме 5 отделения и на щат ни се водят 13 лекари, но търсим още, за да подсилим денонощните дежурства”, казва кметът на Айтос Евгений Врабчев, цитиран от вестника. Главният лекар на болницата в Царево пък информира, че преговаря за назначаване с трима лекари, за да спаси своето лечебно заведение.

В пловдивско пък само 20 от 34-те болници са подписали договорите си с касата. На останалите е дадена отсрочка от две седмици, през които ще трябва да отстранят пропуски в документацията си и да назначат необходимите им специалисти, научаваме от регионалния „Твоят ден”. Любопитно е, че сред лечебните заведения, оставени „на поправителен”, е и университетската „Св. Георги”.

В разградска област пък и трите болници са с намален брой клинични пътеки. Болницата в Исперих ще работи по шест пътеки по-малко от миналата година, тази в Кубрат намалява броя им от 53 на 47, а разградската – от 201 на 185, информира регионалният „Твоят ден”.

Пресата продължава да следи и случая с пътуването на д-р Божидар Нанев и д-р Лъчезар Иванов до САЩ, свързващо се с фирмата „Остеотек”. „Труд” съобщава за писмо на американска адвокатска кантора, изпратено до журналиста Сашо Диков. „Във ваше предаване по Канал 3 сте излъчили обидни квалификации, уронващи престижа на Евроатлантическия фонд и на д-р Хичев", пишело в писмото. „Става дума за интервю на премиера Бойко Борисов миналия четвъртък пред Диков. В него тв журналистът го разпита за дейността на “Остеотех" и на д-р Румен Хичев, вицепрезидент на американската компания за преработка на тъкани, кости и сухожилия. Д-р Хичев е също и директор на организацията, поканила заместник-шефа на парламента д-р Лъчезар Иванов и здравния министър д-р Божидар Нанев на посещение в САЩ.

Адвокатите предупреждават Диков, че ако „продължава да излъчва обидни квалификации, ще предизвика вземане на юридически мерки”. Отговорност от Диков можело да търсят и пред американски, и пред европейски съд. За уронване на престижа или за клевета в САЩ се предвиждало носене и на наказателна отговорност”, пише „Труд”.

„Земя” пък цитира шефа на здравната комисия Лъчезар Иванов, който заявява, че няма никакви притеснения от проверка по отношение на командировката и на отношенията с "Остеотек". Той казва също, че не се притеснява и от проверката на ДАНС в компанията.

zdrave.net

Няма коментари: