ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Законопроект позволява на лекарите да носят оръжие

Правителството разработва законопроект, който ще позволи на лекарите да носят оръжие. Приятната за медиците вест обаче засяга не нашата страна, а Ирак. Една от идеите на документа е осигуряване безопасността на медицинските работници, съобщава Radio Netherlands Worldwide.

Повод за законодателната инициатива станаха многобройните лекарски жалби срещу неправомерни действия от страна на роднини на пациенти, починали в лечебни заведения. По негласна традиция в някои райони на страната роднините на такива пациенти искат от лекуващия лекар финансови компенсации.

Разработеният от иракското правителство законопроект определя наказателна мярка за подобни правонарушения. В частност, извършилите ги са заплашени от затвор до три години или глоба в размер на не по-малко от 10 млн. иракски динара (около 8000 долара).

Освен това законопроектът ще даде възможност на лекарите в случай на необходимост да работят в продължение на седем години след достигане на пенсионна възраст (63 години). Документът също така предвижда на лечебните заведения да бъде предоставено правото на строителство на жилища за персонала в непосредствена близост до местоработата.

Законопроектът, който има за цел да намали броя на напускащите страната медицински специалисти, а също така и да поощри завръщането им в родината, ще бъде разгледан от иракския парламент./zdrave.net


Няма коментари: