ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Защо са вредни наситените мазнини ..

Ако трябва да се отговори кратко на въпроса, то отговорът ще бъде “защото наситените мазнини покачват нивото на вредния LDL холестерол и могат да блокират артериите на сърцето”.
Наличието на твърде много “лош” холестерол в кръвта увеличава сериозно риска от коронарна сърдечна недостатъчност – най-честата причина за смърт във всички страни от Европа и Северна Америка. Според оценките на експертите, ако се намали употребата на наситени мазнини само с 20%, това сериозно ще повлияе на броя смъртни случаи в резултат на инфапркт и инсулт.
Що е то “добри” и “лоши” мазнини
Всеки човек има нужда в храната му да присъстват мазнини. “Добрите” включват:
• Омега-3 ненаситени мастни киселини, които се съдържат най-вече в рибата – херинга, скумрия, сардина, тон, сьомга, и
• Омега-6, на които най-богати са маслините, орехите, семената и произведените от тях видове олио, много зеленчуци и житни култури.
Тези мазнини поддържат здравината и еластичността на кръвоносните съдове и увеличават нивото на “добрия” (HDL) холестерол.
“Лошите” мазнини произхождат най-вече от храните от животински произход – особено червеното месо, маслото и пълномаслените млечни продукти. Друг тип са т.нар. трансмазнини, които се получават при производството на маргарин, бисквити, кексове и др.
Те увеличават равнището в кръвта на “лошия” (LDL) холестерол, чието натрупване по стените на кръвоносните съдове ги отслабва и стеснява и с това увеличава риска от инфаркт и инсулт.
Колко е нормалното количество
По оценките на диетолозите, не повече от 11% от енергията, произвеждана от тялото, трябва да произхожда от наситените мазнини. Което на практика означава, че средното количество, приемано от тях на ден от един мъж трябва да е не повече от 30 г, а от една жена – до 20 г.
Също толкова следва да е цифрата и при децата между 5 и 10 г. При по-малките трудно може да се посочи точна цифра, защото техният организъм по правило има нужда от повече наситени мазнини заради растежа. Все пак на децата около и над 2 г. специалистите препоръчват да се дава мляко с до 2% масленост, за да може енергията, произвеждана от наситени мазнини да не превишава 13% от общото количество.
Високомаслените храни съдържат над 20 г мазнини на 100 г продукт, докато за нискомаслени се считат тези, които имат под 3 г мазнини на 100 г.
С високо съдържание на наситени мазнини се определят храните, които съдържат над 5 г такива мазнини на 100 г продукт. Тези с ниско следва да съдържат под 1,5 г на 100 г.
Най-големите вреди
Големите количества мазнини в храната могат да доведат до затлъстяване, което носи съответните по-късни рискове за здравето. Но най-непосредствената опасност от прекалената консумация на наситени мазнини е появата на сърдечно-съдови заболявания, които в крайна сметка повишават сериозно риска от инфаркт и инсулт.
Именно този тип болести в продължение на десетилетия са причина №1 за преждевременна смърт в нашата част на света.
Защо ядем твърде много
За вредите от прекаляването с мазни храни се говори много и отдавна. Взети са и съответните мерки върху храните да се изписва точното съдържание и типа на мазнините. И въпреки това статистиката показва, че употребата им не намалява, а случаите на наднормено тегло и затлъстяване се увеличават.
Според диетолозите, причините за това са няколко:
• Хората все още не правят достатъчно разлика между мазнини и наситени мазнини. Те мислят далеч повече, кота остава дума за здравословно хранене, за намаляване на калориите и теглото.
• Храните днес наистина съдържат по-малко наситени мазнини (поне по-голяма част от тях). Съответно хората приемат по-малко количество, но то все още е твърде голямо, отнесено към необходимото.
• Данните показват, че за последните 20 г. средностатистическият човек е започнал да се движи по-малко, т.е. има нужда от по-малко енергия (съответно и мазнини). И това намаление на нуждите е по-малко от намаляването на количеството приемани наситени мазнини (около 47 г на ден през 1980 г. срещу 30 г/ден през 2000 г.).
Как да намалим наситените мазнини в храната
Най-ефективните правила са свързани със съвсем малки на пръв поглед промени, които обаче имат значителен ефект:
• Ако махнете кожата на пилешкото месо, това ще намали наситените мазнини с около 1/3. Още по-голямо ще е намалението, ако избирате месо без видими мазнини по него.
• Заменете маслото в яденетата с олио – независимо дали е произведено от маслини, слънчоглед, рапица или царевица.
• Избирайте по-нискомаслени млечни продукти и избягвайте млечните сосове.
• Подбирайте храни, които за богати на Омега-3 и Омега-6 ненаситени мастни киселини.
• Винаги четете етикетите на храните, които купувате.
• Когато ви се яде нещо сладко, предпочитайте тъмния шоколад или сушените плодове пред тортата и пая.
• Когато готвите месо, избирайте рецепти, които не включват пържене, а задушаване на пара, варене или в краен случай печене на фурна.

actualno.com


Няма коментари: