ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Дръжте талията си задължително под метър! !

За хората с обем на талията повече от 1 метър съществува увеличен риск от появата на сърдечни заболявания, диабет и други усложнения, свързани със затлъстяването.
Според британски специалисти обиколката на талията всъщност може да се окаже по-важна единица за измерване на здравето, отколкото общоприетият индекс за телесна маса, определящ общото затлъстяване.
Наднорменото тегло в областта на корема е по-опасно, отколкото в областите на другите части на тялото (например бедрата и краката). Типът мазнини и мястото на тяхното натрупване са по-определящи отколкото тяхното количество. Така например мазнините, разположени под кожата и предизвикващи целулит, относително не са опасни.
Но мазнините, разположени дълбоко в корема и правещи талията широка, съдържат много токсини, повишават нивото на холестерола, увеличават съпротивлението на тялото към инсулина, възпрепятстват контролирането на нивото на кръвната захар. Повишаването на съпротивлението към инсулина на практика означава, че задстомашната жлеза е принудена да произвежда по-голямо количество от него, а това може да навреди на други органи – например на бъбреците.
Този проблем е по-разпространен сред мъжете. Типичната мъжка фигура има формата на ябълка, коремът често “излиза” от панталоните. Женското тяло най-често е с формата на круша – с по-голямо тегло в бедрата и краката.
Формата на ябълката е по-здравословна, отколкото формата на крушата, но доста жени най-вече с течение на годините увеличават размера на талията си и превръщат ябълката в круша, заявяват изследователите.
Те са категорични, че критичната точка за размера на талията е 1 метър, а най-доброто възпрепятстване на съпротивлението към инсулина е да се обръща внимание още на първите признаци за увеличаване на теглото, които бързо засягат функцията на сърцето, черния дроб, бъбреците и другите жизнено важни органи.
“При намаляване на теглото, мазнините в корема изгарят първи и ползата от това се проявява бързо - в понижаване на кръвното налягане, на захарта в кръвта и холестерола”, заявява Дейвид Хеслам, председател на националния Форум по въпросите за затлъстяването във Великобритания в статия, публикувана в British Medical Journal.

actualno.com


Няма коментари: