ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Разделното хранене – модна измислица?

Традиционните съчетания на продукти - например на картофено пюре с мляко, пържола и кисели краставички, отдавна са обявени от мнозина за “страшна отрова, разлагаща се направо в стомаха”.
На всички фанатици на разделното хранене физиологът Ринад Минвалеев, кандидат на биологическите науки дава решителен отпор. Той отбелязва, че в киселата среда на стомаха могат да се разграждат само белтъчините, а въглехидратите под формата на картофи или хляб прости “гният” в него. Именно този кисела среда ни позволява понякога да забравим за правилата за хигиена и за изядем ябълка без да сме я измили, а само поизтрили в ръкава си. Подобна относително стерилна среда се поддържа и в дванадесетопръстника, и в тънкото черво.
Размножаването на бактериите всъщност започва да се извършва в дебелото черво.
В какво се състои грешката на разделното хранене
За обосноваване на своята теория за разделното хранене Херберт Шелтън се е базирал на известните по негово време факти за разделното преработване на белтъчините (в киселата среда на стомаха) и въглехидратите (в алкалната среда на тънкото черво). Оказва се, че “американският лекар е забравил за дванадесетопръстника”, отбелязва Минвалеев. А именно в него се извършва едновременното преработване на белтъчини (от фермента на задстомашната жлеза трипсин), на мазнини (от чернодробния секрет, жлъчката и липазите) и на въглехидрати (от различните амилази). Т.е. никаква разделно храносмилане не съществува в дванадесетопръстника и това напълно опровергава цялата концепция за необходимостта от разделното хранене за облекчаване на храносмилането. “Природата се е погрижила за всичко - белтъчините, въглехидратите и мазнините се преработват едновременно без да предизвикват проблеми. Разбира се, това не е отнася за индивидуалната непоносимост”, твърди ученият, цитаран от АМИ-ТАСС.
До какво води продължителното разделно хранене
При приемането предимно на белтъчини, за тяхното преработване се отделят съответни ферменти - пепсин в стомаха и трипсин в дванадесетопръстника. При употребата на въглехидрати – амилази – ферменти, разграждащи именно въглехидратите. След известно време при разделното хранене организмът загубва своята способност да произвежда едновременно тези ферменти в достатъчно количество. Хората, свикнали с този вид хранене трудно могат да се върнат към пълноценното смесено хранене. Храносмилателните жлези в условията на продължително постъпване само на разделна храна загубват способността си да преработват смесената. Хроничното недостатъчно натоварване на ферментите в храносмилателния тракт води до закономерното отслабване на техните функции, което се проявява в неспособността за справяне с обикновената храна.

actualno.com

Няма коментари: