
Все повече хора започват да се възползват от това, което магазините предлагат като удобство за заетите – замразените храни. Но, разбира се, не всички замразени продукти и ястия са с еднакво качество. Какво да направим, за да е правилен нашия избор:
1. Калориите са най-важни
Порция замразена храна е замислена така, че да замести едно нормално ядене. Поради тази причина тя трябва да съдържа не повече от една трета от общия брой калории за деня. За режим на хранене с 1500 калории, включващ и две малки похапвания от по 150 калории, остават по 400 калории за закуска, обяд и вечеря. Т.е. когато замествате едно основно хранене с порция замразена храна, ограничете калориите до 300-350 и при нужда допълнете с малко зеленчуци.
2. Размерът и хранителните качества
Дори калориите да са в нормата, това също може да има негативни последици – недостатъчните (поне на вид) порции ни карат да искаме повече от необходимото.
Понякога замразените порции просто са твърде малки, т.е. човек най-често си дояжда след това. В дългосрочен план по тази причина не се стига до ефективно намаляване на калориите. Едно хранене, което не засища на обяд или вечеря, твърде бързо възвръща чувството на глад и кара човек да похапва – най-често нездравословни неща по-късно през деня.
Диетолозите препоръчват замразените ястия да се допълват със салата, задушени зеленчуци – пресни или замразени - или плод. Така ще се увеличи приемът на фибри, които помагат за бързото засищане без да консумират излишни калории.
3. Опаковката може да е подвеждаща
Колкото и да не обичате да четете етикета със съдържанието, това може да се окаже решаващо – иначе жалко за усилията. Понякога замразените порции имат здравословно звучащи имена или изглеждат страхотно. Въпреки вида и името си обаче, те може да не предлагат много откъм хранителна стойност или пък да са с високо съдържание – най-често на натрий (сол) и наситени мазнини.
Ако имате някакви съмнения, придържайте се към този списък:
Калории: 300 до 350 на порция
Общо количество мазнини: 35% от калориите или по-малко (не повече от 12-14 г)
Наситени мазнини: 4.5 г или по-малко
Натрий: 600 мг или по-малко
Транс-мазнини: 0 г
Протеини: 15 г или повече
Фибри: 3 г или повече
Препоръчително е също така да се подбират храни, които имат най-малко 10% от препоръчваната дневна доза за поне 2-3 три от които и да е от следващите хранителни съставки: протеини, фибри, витамин А, витамин С, желязо и калций.
здраве.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар