ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Сменят всички директори на РЗОК до март 2010 г...

В срок до три месеца след влизането в сила на промените в Закона за здравното осигуряване, новоизбраният директор на НЗОК ще проведе конкурси за директори на Районните здравноосигурителни каси. Това приеха депутатите при второто четене на промените в здравния закон. Текстът беше определен като „скандален” от червения депутат Мая Манолова. Според нея така се нарушава принципът на мандатното начало и се създават условия за чистка на неудобни директори на районни каси.

Самият директор на касата ще бъде избран в срок до два месеца след влизането в сила на новите текстове.

Драстичните глоби за нарушения от страна на изпълнителите на медицинска помощ няма да се състоят, стана ясно при второто четене на текстовете. След проведените в края на миналата седмица консултации със съсловните организации, размерите на санкциите са занижени в пъти, а в някои случаи намалението е трийсеткратно. Така например глобата за изпълнител на извънболнична помощ, който работи в нарушение на изискванията за налично и технически изправно оборудване и обзавеждане, ще бъде в размер на 50 до 150 лв. Първоначалният вариант на вносителя предвиждаше санкция от 500 до 2000 лв. за физически лица или имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.

Остават обаче високите глоби за работодатели, които не заплащат здравни вноски на служителите – от 2000 до 4000 лв. за физически лица или имуществени санкции от 4000 до 8000 лв. за еднолични търговци и юридически лица. При повторно нарушение санкциите ще достигат до 15 000 лв. Самоосигуряващите се лица, които не плащат вноски за повече от три месеца, ще се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – до 3000 лв., гласува Народното събрание.

Здравноосигурителните права ще се губят при невнасяне на повече от три дължими здравни вноски за период от 36 месеца, приеха още депутатите. Правата на такива лица ще се възстановяват след заплащане на всички дължими вноски, а сумите, похарчени за медицинска помощ през това време, няма да им бъдат възстановявани.

Здравноосигурителната карта пък става задължителна при пътуване в държава-членка от Евросъюза, приеха депутатите.

Народното събрание разписа и възможността за подписване на НРД 2010 до 23 декември 2009 г. В случай че рамков договор не бъде подписан, догодина ще се прилага НРД 2006 и решение на управителния съвет на НЗОК от 20 януари 2009 г., гласят новоприетите текстове.

Народното събрание удължи работното си време до около 16 часа днес, за да приеме всички промени в Закона за здравното осигуряване. Предстои те да бъдат обнародвани в „Държавен вестник”, което най-вероятно ще се случи идния вторник, на 22 декември.

zdrave.net

1 коментар:

Columb каза...

На РЗОК-Шумен директорката Йорданка Пенкова изобщо не трябваше да я допускат до трети мандат!Тя да не е венчана за тая работа?Заместника и Димитър Димитров и той да бъде разкаран от тази система.Кариеристче мижаво!Лизача на Пенкова Мирослав Мутафчийски и той трябва да си търси друга работа.