ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

В смолянската болница се борят за живота на 24-годишен мъж, изпил 310 хапчета ..

Смолян. Екипът на Отделението за анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ) в смолянската болница се бори за живота на 24-годишен, изпил рекордно количество медикаменти, съобщи Анита Чолакова, пресаташе на смолянската болница. Смолянчанинът сам е отишъл в 14,40 часа в сряда до Спешно отделение, откъдето след стомашна промивка е приведен в ОАИЛ. Животът му е в опасност. „Досега в цялата си дългогодишна практика не съм имал по-тежко отравяне”, заяви д-р Ангел Каръшев – началник на отделението. Младият мъж е поел жесток и смъртоносен коктейл от медикаменти – общо 310 на брой. Изпил е 200 аспирина от по 300 мг, 10 валидола, 20 аналгина, 30 таблетки от блистер за понижаване на кръвното налягане (Neosurbid), 20 – за понижаване на кръвната захар (Glimed), 10 – за понижаване на кръвното налягане (Hlofazolin) и 20 – за лечение на уроинфекци (Nelidix). Постъпил е в много добро общо състояние, но след като мина определено време и медикаментите се резорбират в кръвта, започнаха усложненията, каза д-р Таня Дилова. Тя е приела пациента в ранния следобед в сряда. Изкарал добре деня и нощта, но вчера сутринта настъпило влошаването. Оттогава няколко пъти е включван на хемодиализа, за да изчисти отровата, която е попаднала в кръвта, преди да са настъпили необратими поражения в органите. Аспиринът е достатъчно токсичен в такава огромна доза – дава поражения в черния дроб, надяваме се да не направи перфорация на стомаха. Той има и невротоксичен ефект, посочи д-р Дилова – ординатор в ОАИЛ. Засега сме го стабилизирали на много ниско ниво и се надяваме да го спасим. С много тежка хипогликемия е, тоест с много ниско ниво на кръвната захар, заради натравянето с аспирин и хапчетата за понижаване на кръвната захар, с които майката на момчето се лекува. Изпадна в кома за два-три часа. Кръвната му захар в момента е 1 при норма от 3,5 нагоре. А кръвната захар е основен метоболитен и енергиен източник за мозъка. Така че се борим и с тежката хипогликемия – вливаме глюкози, правим му хормони, с които да повишим кръвната захар, за да има „храна” за мозъка. Оттук нататък може да отключи бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност. Аспиринът в толкова огромно количество може да увреди много сериозно стомаха – когато го гледахме с гастроскопа, видяхме, че цялата лигавица на стомаха е надрана, обясни ординаторът.
В началото като дойде имаше анамнеза, че е приел само аналгин и аспирин, неизвестно количество валидол и валериан, разказа д-р Дилова. Започнахме интензивно лечение, но вчера на обяд майката донесе и останалите изпразнени от него блистери. Едва тогава разбрахме и за останалите количества и видове медикаменти. Дотогава не знаехме откъде идва такова спадане на кръвната захар. От аспирина има такова отражение, но не чак толкова голямо.
„Аз го питах за причините, предположих, че е някакво любовно терзание, но той каза, че просто му е омръзнало да живее. Майка му смята, че е заради проблем с липсата на работа и оттам се е депресирал. Интоксикацията е много жестока, искрено се надявам да преживее, но е твърде рано да се дават прогнози”, подчерта д-р Таня Дилова.

Няма коментари: