ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Български пациентски форум пише до премиера срещу съкращаването на лекарствения списък..

zdrave.net

Администрацията да не се вживява в ролята на лекуващ лекар, поискаха от Федерация „Български пациенти форум” в писмо до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и здравния Божидар Нанев. Повод за недоволство от страна на пациентската федерация станаха предложения на Комисията по позитивния лекарствен списък за намаляване с 15% на лекарствата в списъка, за които плаща здравната каса. Пациентите настояват за среща с тримата управляващи преди въпросните предложения да станат факт, на която да присъстват и съсловните организации в здравеопазването.

Готвените промени ще доведат до открито обществено недоволство на и бездруго обеднелите български граждани, предупреждават от Българския пациентски форум. От там настояват да не се допуска лансираните идеи за намаляване на реимбурсираните лекарства да станат факт, а запазването и надграждането на досега отвоюваните позиции относно лекарственото лечение на българските граждани наистина да бъде приоритет в здравната политика. По време на криза да се нарушава адекватното лечение на пациентите е пълен абсурд и не предполагаме, че политиката на правителството е антинародна, се казва в писмото. В него се настоява значителните промени да бъдат поставени на обществен дебат, както и да се обясни „с думи прости” до какво ще доведат промените.

По-рано днес и от Конфедерация „Защита на здравето” заявиха, че ще мобилизират всичките си усилия срещу идеята за намаляване на лекарствата в списъка на здравната каса.

Няма коментари: