ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

С подръчни средства срещу отекли крака..


Отеклите глезени, които често безпокоят по естетични причини, могат да се окажат симптоми на сериозни болести. При млади хора обикновено се появяват при съдови заболявания. Най-често при варикозна болест, която освен с отоци “украсява” краката и с “рисунки” от разширени вени. От заболяването страдат предимно жени. Мъжете боледуват 2-3 пъти по-рядко. За страданието има множество предразполагащи фактори - най-разпространеният е дългото стоене. Друга причина е сърдечната недостатъчност. Среща се при възрастни хора с хронични кардиологични заболявания.

Отоците може да прикриете с подходящи дрехи или дълго да се измъчвате с диуретични средства, но има по-ефикасни начини, които помагат бързо и безболезнено да направите краката отново стройни. Правилно избирайте обувките - да са удобни, с твърда подметка и малък ток. Не носете платформи и остри обувки. Слагайте ги само в специални случаи и не ходете с тях повече от 2-2,5 часа. Умерено натоварвайте краката. По-малко стойте изправени и повече се движете.

Ако работата ви налага дълго да седите, периодично поставяйте краката в хоризонтално положение. Живеете ли по схемата “кресло-автомобил-кресло”, правете елементарна гимнастика. След всеки 1 -1,5 часа седене за 4-5 минути ходете нагоре-надолу по стълби. След това сe повдигнете няколко пъти на пръсти. Упражненията ще ви отнемат 5-8 минути.

Като се върнете вкъщи, вдигнете краката на високо за 10-15 минути. Така ще “задвижите” застоялата през деня венозна кръв към сърцето. Добре е да използвате “компресорна терапия” -лечебни чорапи, които се продават във всяка аптека. Те тонизират съдовете. В никакъв случай не стягайте бедрата. Коригирайте храненето - ограничете мазнините и солта. Пийте отвари от билки, които за няколко дни ще се справят с отоците по краката. Сварете листа и пъпки от бреза в съотношение 1:5. Отварата оставете да престои 1 час.

Пийте по половин чаша 3-4 пъти на ден. Чудесен ефект има екстрактът от хвощ. Залейте 1,5 суп. л. сухи листа с 2 чаши вряла вода и оставете да престои 30 мин. в термос. Пийте по 1/2 чаша 3 пъти на ден. Добре действат и цветове от липа. Приготвят се като настойка от хвощ. Пийте ги вместо чай.

Срещу отоци помагат и ваните за крака. В тях може да добавите сода, морска сол или синап. Температурата на водата не бива да е над 30-35 градуса С. Всички топли процедури разширяват кръвоносните съдовете и водят до застой на кръвта. Контрастни душове, сауна, слънчеви бани са противопоказани за отекли крака.

Няма коментари: