ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пет знаменитости преборили рака у нас...

Ракът е тежка присъда, но право на обжалване има, стига да се открие навреме. През октомври повече от всеки друг месец през годината текат кампании за борба с коварното заболяване. Най-силни са акциите за предпазване от тумор в гърдата. Известни жени тръгват на походи с агитация за чести профилактични прегледи. Други мълчаливо се борят с тежката диагноза. Злокачествените клетки обаче не удрят само бюста, нито жените са единствените му жертви.

В традиционната ни рубрика „Пет плюс пет" този уикенд хвърляме бърз поглед на известните личности по света и у нас, оцелели след войната с рака. Как се измъкнаха от клещите му Маргарита Михнева, Кайли Миноуг, Любо Пенев, Род Стюарт, Робърт де Ниро? Можеше ли актрисата Кристина Апългейт да не отреже гърдите си? Защо Теодора Захариева стана знаменитост, без да го е искала?

СНИМКА МОНИТОР

Маргарита Михнева е благодарна на онколозите доц. Иван Гаврилов и д-р Асен Дудов за спасението си.

1. Маргарита Михнева

Най-уволняваната журналистка в телевизионната история у нас. И най-борбената. Защото не сломи волята си нито пред временни управници, нито пред страшна диагноза. Михнева усети клещите на рака в едната си гърда през 2002 г. „Диагнозата ми е от стрес. Рак не се хваща от хубав и щастлив живот. А от натрупано чувство за вина и от невъзможност да се справиш с проблемите на честността, на справедливостта. Това е някаква болка, която в определен момент ражда в организма клетката хулиган. Генезисът на рака показва, че някъде нещо си сбъркал", разсъждава журналистката.

За разлика от повечето известни личности у нас Михнева не се притеснява да говори публично за болестта си. Преди време дори призова жълтата преса към повече човечност. „В един вестник бяха написали „Янчо Таков прегръща Михнева по отрязаната гърда". Това не е лъжа, но е грозно да го напишеш", разказа журналистиката в телевизионно предаване.

Снимка МОНИТОР

След битката си с рака Любослав Пенев направи успешна кариера, стана баща и на двама синове.

2. Любослав Пенев

Помните ли пиянството на един народ в лятото на 1994-та? Годината беше паметна за населението заради фурора на Пеневата чета на световното първенство в САЩ. Футболистите се превърнаха в национални герои и нямаше по-обичани от Стоичков, Лечков и Боби Михайлов. Тогава в сянка остана Любослав Пенев въпреки главната му роля в класирането на отбора за финалите. Чичовото, както го наричат заради роднинството със Стратега от Мировяне Димитър Пенев, се бореше за живота си. През пролетта на 1994 г. лекари откриха рак на тестисите му и Любослав мина през ада. Но оцеля. Оперира се в чужбина и само две години по-късно триумфира като най-добър футболист на „Атлетико" (Мадрид) с 22 гола в 44 мача. Отборът стана шампион на Испания и спечели Купата на краля. Днес Пенев е старши треньор на ЦСКА. Безспорно успехите в кариерата му са големи. По-важното обаче е, че е изкатерил един друг връх - този на бащинството. Три години след като е чул диагнозата „рак", ушите на Любо пищят от ревовете на първия му син. Малкият е роден от връзката му с ослепителната манекенка Даниела Серданова и носи името на баща си. След още няколко години най-щастливият миг в живота му се повтаря с проплакването на втория му син Никалъс, роден от връзката му с чаровната Кристина.

СНИМКА МОНИТОР

Ваня Костова минава през изпитанието на рака в навечерието на 50-ия си юбилей.

3. ВАНЯ КОСТОВА

Певицата с ангелски глас също води битка с рака на гърдата. Бедата я сполита малко преди да навърши 50. „Когато открих бучката, преживявах нещо не по-малко трагично. Месец преди това бях изгубила една закъсняла любов. А любовта е безмилостна, особено на тази възраст. От сутрин до вечер се молех да умра. Както си се молих, открих една бучка в гънката под лявата гърда, сякаш на мястото на разбитото ми сърце. В началото не се изплаших, а даже бях възхитена, че толкова бързо са чути молитвите ми. А после страхът ме погълна нацяло с бързото нарастване на тая бучка - от лещено зрънце стана жълъд", изповяда се бившата вокалистка на „Тоника СВ" в токшоуто на bTV „Денят е прекрасен".

В най-тежките мигове до Ваня бил синът й Боян Михайлов - студент по медицина и певец. Преди броени дни именно той даде гласност на здравословните проблеми на майка си по повод четвъртия поход на кампанията срещу рака на гърдата "От любов към живота". "Направих го, за да знаят хората, че това е преодолима болест, само трябва навреме да се открие", заяви пеещият медик.

СНИМКА МОНИТОР

За Иван Балсамаджиев болестта била знак да смири егото си.

4. Иван Балсамаджиев

Комик. Бохем. Фукльо. За такъв минава в собствените си и чуждите очи актьорът Иван Балсамаджиев преди челния сблъсък с рака. Чува диагнозата „карцином на стомаха" преди четири години и в едно интервю разказва как лекарите обявили, че му остават три месеца живот.

Звездата на театър „Сълза и смях" от 80-те години и филмите „Лавина" и „Дишай човече" обаче опровергава прогнозите. Съветва се с колежката си Мария Русалиева, известна и като астроложка, и променя датата на операцията. Хирургическата намеса е успешна и днес Балсамаджиев диша живота с пълни гърди.

За актьора болестта е знак да смири егото си, да стопи горделивостта си. „Бях фукара. Ламтях за работа. Трябваше да ми се случи нещо още по-страшно, че да се озаптя. И то се случи. Онзи отгоре рече: "Спри, момче, не за това съм те пратил, животът не е само работа! Върнаха ме от оня свят. И се оказа, че през целия си живот съм вървял от краката за главата."

Известен с увлеченията си по мистицизма, философът сред актьорите се изправя на крака с размисъл и медитация. С йога се занимава от 7-годишен и затова сега е жив.

СНИМКА МОНИТОР

Теодора Захариева смята, че е победила болестта си, защото се е научила да я обича.

5. Теодора Захариева

Тази жена се прочу, без да го иска - с войната, която поведе срещу държавата, изоставила онкоболните. Теодора заболява от рак на гърдата през 1998-а, но през 2005 г. спира лечението си заради липса на медикаменти. В резултат болестта изпълзява наново.

Захариева повежда битка и с нея, и с Министерството на здравеопазването. Всички мислят, че това е causa perduta, но Теодора ги опровергава. Осъди страната да й плати 100 000 лева обезщетение за неосигурените лекарства. Все още е жива и дава кураж на мнозина. Основа център за защита правата в здравеопазването "Вяра, надежда и любов", написа книгата "Аз бях болна… и се излекувах", стана героиня на документалната лента „Изкушението да си жив". „Срещата с диагноза "рак" е шамар, но защо да не го понесем стоически и да не докажем, че това не е краят на света, а поредното предизвикателство, което трябва да преодолеем. Преди години хора от Министерството на здравеопазването казваха, че аз симулирам болестта си. Но аз не мога да си позволя да изглеждам зле. Искам дъщеря ми да се гордее с мен, а не да ходи с пребледняла майка с бастун. Човек не трябва да позволява хората да го съжаляват, да ходи по болниците с 4-5 души обкръжение - това е егоизъм", смята Теодора.

Твърди, че е победила болестта си, защото я обича и тази идея е отправна точка и в книгата й. „Често казвам, че човек не си ляга с някого, когото не обича. Нека така да е и с болестта - ако изпитваме агресия към нея, тя ни отвръща със същото. А когато я обичаме, тя усеща, че не й е комфортно в нас и сама си тръгва. Трябва да променим мисленето си, преди да се разболеем, защото след това вече освен с психиката, трябва да се борим и с бремето на диагнозата", обяснява Захариева.

.
... и пет по света
СНИМКА МОНИТОР

Че блестящата певица се е възстановила напълно след изпитанието, се убедихме лично на феноменалния й концерт миналата година в София.

1. Кайли Миноуг

Австралийското миньонче изпитва на собствен гръб какво значи лекарска грешка. Кайли напипва „нещо" в гърдата си преди 4 години и веднага отива на преглед. Мамолозите обявили, че всичко е наред и Миноуг потъва във водовъртежа на турнето си Showgirls.

Червеят на съмнението обаче продължил да я гложди и певицата потърсила съвет от друг специалист. В разгара на обиколката си Кайли научава резултатите от биопсията - ракът на гърдата е потвърден.

Всички тези подробности изпълнителката на Slow и In Your Eyes разкри лично в шоуто на Елън Дедженерис. „Моето послание към всички жени е да вярват на интуицията си. Това, че някой носи бяла престилка, не означава, че не греши. Ако имате и най-малкото съмнение, непременно се върнете при лекарите", призовава Миноуг. В интервю за списание „Гламър" пък признава, че ракът я е променил изцяло. „Когато си останал и без един косъм, е удивително да видиш как миглите и косата ти растат отново."

СНИМКА IMDB.COM

При профилактичен преглед преди шест години лекари откриват рак в простатата на Робърт де Ниро.

2. Робърт де Ниро

Асът на Холивуд рядко говори за болести, но е факт, че преди шест години минава през онкологията. Лекари откриват рак на простатата му при профилактичен преглед. По онова време Де Ниро бил ангажиран във филма „Скрий се и търси". Заболяването му спира проекта.

В случая на Де Ниро е възможна фамилна предразположеност. Известно е, че бащата на актьора - художникът Робърт де Ниро -старши умира от рак през 1993-а на 71-годишна възраст. По-важният факт обаче е, че звездата от „Разяреният бик", „Кръстникът" и още куп филми с днешна дата е жив и здрав и продължава да работи.

Заради проблемите с простатата преди няколко години застрахователна компания заведе иск срещу знаменития ас на киното. Обвиниха го, че е укрил данни за здравословното си състояние и така ги е подвел.

СНИМКА ЕПА

За да помогне на другите в беда, Ланс основава фондация, която подпомага онкоболните

4. Ланс Армстронг

Казвах си: "Господи, умирам!". Толкова болеше, дори не можех да седна на велосипеда си", признава легендарният колоездач Ланс Армстронг. Седемкратният победител в Тур дьо Франс заболява от рак на тестисите преди тринайсет години.

Коварната болест давала сигнали по-рано, но увлечен да върти педалите в поредното състезание, Ланс не обръщал внимание. Докато един ден не изкашлял кръв. Оказало се, че ракът се е разпрострял в стомаха, белите дробове и мозъка на велосипедиста. Освен задължителната операция на тестикулите Армстронг преминава през интензивна химиотерапия.

В интервю, дадено години след като преборва болестта, той призна, че си обещал да бъде победител на рака, а не негова жертва. Две години след тежката 1996-а Армстронг печели за седми път обиколката на Франция. Трасето е дълго 3659 километра и състезанието продължава 23 дни.

СНИМКА ЕПА

Род Стюарт редовно организира благотворителни концерти - приема това за своя мисия.

5. Род Стюарт

Музикантът с дрезгав глас е сред най-активните в кампаниите за борба с рака. Главната причина е, че е един от милионите онкоболни по света. Коварното заболяване го удря в щитовидната жлеза. Налага се лекарите да изрежат злокачествените клетки от гърлото му.

„Първото нещо, което си мислиш, е „Защо?" Следващият въпрос е „Какво мога да направя, за да си помогна?", разказва изпълнителят на Sailing в интервю за списание „Ролинг Стоун".

Девет месеца след като чува тежката диагноза Стюарт отново е на сцената, пропит от мисълта, че Господ му е дал втори шанс. Затова редовно организира благотворителни аукциони. На тях предлага за наддаване свои неща и получените пари отиват във фондацията „Град на надеждата", която се грижи за покосени от рак деца./monitor.bg

Няма коментари: