ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ваксината е единственият начин за предпазване от хепатит А, според лекар

focus-news.net

София. Няма специфично лечение за заболяването от хепатит А и веднъж започнало, то следва своя ход. Това каза на пресконференция д-р Атанас Мангъров - началник на Детско отделение със сектор за интензивно лечение в Инфекциозна болница - София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Мангъров обясни, че единственият начин за предпазване е чрез ваксина. Тя се прави след двегодишна възраст двукратно в интервал между 6 месеца и 1 година и осигурява доживотен имунитет.
Доц. д-р Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология към МЗ и ръководител на отдел „Епидемиология и надзор на заразните болести”, обясни, че ваксината за хепатит Б се прилага на всички новородени в България от 1992 г.
Препоръчителни имунизации се правят на групи от хора, за които даденото заболяване представлява риск. Имунизацията срещу хепатит Б е въпрос на лично решение, посочи Кожухарова. Тя подчерта, че се препоръчва имунизация на всички хора, родени преди 1992 г.
Изложени на риск са хората със заболяване на черния дроб, болни от хепатит Б, наркомани, хора със свободно сексуално поведение, обясни Кожухарова. Тя подчерта, че проблемът е най-силно изразен в полово активната възраст на лицата над 18 години, тъй като те не са ваксинирани. Кожухарова съобщи, че около 1,2 млн.души са имунизирани до 2008 г. в страната. „С подобряване на хигиенните условия броят на заболелите се измества към по-големите възрастови групи, където по-често могат да се очакват усложнения”, обясни тя.
Националната кампания за насърчаване на ваксинирането срещу хепатит А и Б започва от днес и ще продължи до 20 декември, като ще обхване градовете София, Пловдив и Варна. Тя ще включва разнообразни активности за повишаване на информираността на населението относно ваксинопрофилактиката срещу хепатит и възможните превантивни мерки срещу заболяването.
Грета ПЕТРОВА

Няма коментари: