ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Масови нарушения при лекарските експертизи за инвалидност..


Масови нарушения при лекарските експертизи за инвалидност показва проверка на здравното министерство. При всяко десето решение на ТЕЛК уврежданията са умишлено завишени. В повече от половината от случаите се разкрива и обратната тенденция – пациентите са обещетявани за по-малко от реалните си болести. Това е първата проверка от 8 години на ТЕЛК-овете в страната, обявиха от ведомството.

Инспекцията потвърди мащаба на проблемите около ТЕЛК, за които се говори от години. В 33 от проверените комисии са установени системни нарушения.

Любомир Гайдов – зам.-министър на здравеопазването: “Може би ще се докаже скоро, че е налице неправомерно изразходне на средства за инвалидни пенсии от републиканския бюджет.”

Най-драстичната нередност според проверяващите е в Силистра. Там за едни и същи заболявания пациент получава сътветно 75 и 15 % инвалидност.

Въпреки това се оказва, че не винаги когато е установена измама, тя действително съществува. В конкретния случай пациентът страда от сърдечно заболяване, диабет и бъбречни проблеми. Според разпоредбите обаче, се държи сметка само за едно от заболяванията.

Васка Събева - Национален съвет за интеграция на хората с увреждания: "Човекът е с множесто заболявания и по този начин на него не му се отчита реалното състояние."

Пациенти и лекари настояват за промяна в законите, които регулират ТЕЛК. Лекарите обясниха ситуацията с ниското заплащане и некачествени инструкции за работа.

Д-р Пенка Георгиева – председател на дружеството на лекарите в ТЕЛК: “Никъде не е конкретизирано кога точно се дават 50, кога точно се дават 100%.”

Предвиждат се изненадващи и редовни проверки на ТЕЛК, обявиха от здравното ведомство. Според пациентите обаче без нормативни регулации заплахата от глоби ще принуди лекарите да признават по-малко болести на пациентите, за да не бъдат санкционирани.

Автор: Цвета Младенова

Няма коментари: