ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Гурбетчии уреждат село с доктор


БЛАГОЕВГРАД. Гурбетчии броиха няколко хиляди евро за лекарски кабинет в родното си село. Средства са дали и местните хора, както и бизнесмени от района. Народът в благоевградското село Плетена се е обединил, защото медицинският кабинет е важен не само за 2300-те жители на селцето, но и за хората от съседните махали.

Помещението се намира в сградата на кметството. В него е монтиран модерен видеозон, както и друга медицинска техника. Скоро ще пристигне и апарат за диагностика на сърдечните заболявания. До момента за оборудването са похарчени 17 000 лева.

"В събота и неделя лекари от Военномедицинска академия-София правят профилактични прегледи на хората, при това безплатни. Повечето от жителите от работа не се и сещат да бият път до Гоце Делчев, за да отидат на лекар. Чак като опре ножът до кокала, тичат да се лекуват", разказа кметът на селото Румен Арнаудов. Преди две години му хрумнала идеята да осигури лекарски кабинет за жителите на Плетена. "Насам идват да ловуват много лекари от ВМА, които са родом от нашия край. С тях обсъдихме въпроса и те изказаха готовност в почивни дни да идват и да помагат на населението", каза още селският управник. Лошото е, че прегледите са показали, че много от селяните страдат от различни заболявания. Най-често те боледуват от гуша, от нарушения в щитовидната жлеза, от хепатит и от сърце.
Владимир Симеонов

Няма коментари: