ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Ваксина лекува рак..

Ваксина лекува рак

Ефикасна ваксина срещу тумори скоро ще се използва за лечение. Клиничните изпитания, които до сега са доказали изключителни резултати бяха представени днес на международна конференция за новостите в имунотерапията и напредъка в създаването на ваксини. България също участва в проучванията на една от ваксините, която използва откритието на тримата учени, получили Нобелова награда за медицина в понеделник.


Наричат я теломеразна ваксина. Теломеразата е ензимът, който стана известен покрай Нобеловата награда за медицина. Това е онзи ензим, който защитава генетичнтана информация в клетката и може да предотврати стареенето й. За съжаление това е и същия ензим, който кара туморните клетки да се размножават безгранично.

Защото там този ензим е най-активен и в най-голямо количество. И точно това използват учените. Те активират естествените имунни клетки да атакуват и унищожат туморите.

Проф. Густав Гаудернак, Университета на Осло:
- Започнахме първите клинични изпитания преди 9 години, когато включихме около 700 пациенти с рак на белия дроб и на кожата. Това бяха все пациенти, които не се повлияват от химио и лъчетерапия. Резултатите ни бяха много обещаващи. При някои туморът изчезна, при други намаля и те живяха по-дълго. Сега ваксината е във втора фаза на изпитания, които се провеждат във Великобритания с 1200 пациенти с различни тумори. И ако се потвърдят резултатите от от първа фаза, то тази ваксина ще може
да се регистрира и ще стане утвърден метод на лечение във всяка страна.

Репортер:
- Кога?


Проф. Густав Гаудернак, Университета на Осло:
- Аз мисля че резултатите ще бъдат готови през 2011 - 2012 г.

Теломеразната ваксина може да се прилага при повечето тумори. Защото атакува механизъм, общ за всички ракови клетки - да се размножават неограничено. И въпреки че ваксината няма страничните токсични ефекти на лекарствата, засега няма изгледи да измести изцяло химио или лъчетерапията. Още повече учените смятат, че бъдещето е в комбинираната терапия.

Проф. Елисавета Наумова:
- Медикаментите правят туморните клетки по-чувствителни за действието на ваксината. Така че определено е възможно комбинация от двете форми. Но така или иначе има много болни, които не се повлияват от химио и лъче терапия така, че ако се комбинират с имунитерапията наистина това е огромен усех и вече има така доста оптимистични данни в тази насока.

В голямата си част изследванията на теломеразната ваксина са финансирани по европейски проекти, в които участват учени от много европейски университети. Наши учени също имат известен дял в изследванията. А европейското финансиране, означава че нито една фармацевтична компания няма да търси връщане на инвестициите си чрез цената. И когато бъде одобрена, ваксината ще струва малко повече от производствената й цена. С други думи - ще бъде достъпна за всички.


http://infocenter.bnt.bg/

Няма коментари: