ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекуват ни с най-малко пари в Европа ..


Силвия Николова

България е на опашката сред страните в Европа по средства, отпускани за лечението на един болен. Докато у нас се падат 600 евро на година за пациент, то в Норвегия се полагат 4500 евро.

Това показва Индексът на здравния потребител, съобщи вчера д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница, чиято кандидатура бе издигната от Столичната колегия на Българския лекарски съюз за председател на съсловната организация. Самият избор ще бъде на извънреден събор от 16 до 18 октомври. В индекса нашата страна заема 33-то място, след нас са Румъния, Македония и Албания.

В същото време лекарското съсловие застарява. Повечето от медиците са на възраст от 45 години нагоре. Младите и кадърните лекари масово напускат страната, заяви председателят на Столичната колегия д-р Методий Маджаров. За една година само от София в чужбина са отишли да практикуват 402-ма млади лекари със специалност, добави той.

По думите на д-р Юлиан Йорданов това са основните причини хората да не вярват на здравната ни система. Проучване показва, че за разлика от Германия, където 85% от хората й имат доверие, у нас надежда, че ще бъдат излекувани в българска болница и от български лекар, имат само 25 на сто от запитаните.

По думите на д-р Методий Маджаров пък след превръщането на повечето многопрофилни болници в малките градове в болници за долекуване и хосписи заплатите на работещите в тях драстично ще намалеят, а стотици лекари специалисти ще спрат да практикуват специалността си.

Няма коментари: