ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пържоли срещу студа

Будете хлапетата с фреш и омлет


Студът вече зачерви бузките на малчуганите. Хлапетата в столицата дори вчера се радваха на първите снежинки. За жалост обаче, именно децата са първата жертва на капризите на времето.
Лято през уикенда и истинска зима още в понеделник. Сривът на температурите може да ви изкара от релси, дори да сте здрав като скала. Леденият фронт обаче е най-опасен за крехките малчугани, предупреждава епидемиолог номер 1 д-р Ангел Кунчев. И първият им сблъсък със студа може да ги прати за седмица на легло - с треска, кашлица и зачервено гърло. Ето как да им спестите "срещата" с антибиотика и сиропа за кашлица.

Свръхдоза витамини
Имунитетът е слабото място на малчуганите. А най-ефективният начин да го подсилите е с витамини. Дали ще им ги давате на таблетки, или ще им ги сервирате за вечеря - изборът е ваш. Все пак лекарите са на мнение, че естественото е най-добро. Затова, вместо да се редите на опашка в аптеката, по-добре минете през пазара. Какви полезни продукти за децата ви има там? На първо място портокали, лимони, киви и грейпфрут - най-сериозните източници на витамин С. Факт е - недостигът му срива имунитета и прави децата уязвими на атаките на студа. Само с витамин С обаче няма да преборите ледената вълна. Трябват ви и витамини от групата В. Има ги в месото, рибата и яйцата. Най-добре е да комбинирате приема им. Как става най-лесно? Като сутрин за закуска, вместо сандвич например, сервирате на детето омлет с чаша фреш от портокал. И чак тогава го изпратите на студа.

Железен имунитет
Ако витамините са закуска, то на вечеря заредете детето с желязо - за "железен" имунитет. Хлапетата, които не приемат достатъчно от него, имат по-бавна обмяна на веществата, по-слаб имунитет и са по-лесна плячка за простудите. Те често са бледички и бързо се уморяват след бесните игри на площадката. Хубавата новина е, че лесно ще зачервят бузките, ако им предложите по-балансирана диета. Едва ли ще се преборите с тях и ще успеете да ги убедите да хапват лапад и спанак. Затова заложете на сигурното - почти всяко дете обича да си хапва месо. Само че сменете кюфтето с пилешка пържола, свинското - с телешко и шунката - с риба тон.

Забранете десерта
Всичките ви усилия да "заредите" хлапето с витамини и микроелементи ще "отидат на кино", ако след здравословната вечеря му предложите вафла за десерт. Може би и вие се заблуждавате, че в студеното време многото калории са добра застраховка срещу болестите. Е, не е вярно. Мазното и сладкото не са приятел на детския имунитет. Затова тортата, вафлите, безалкохолните и чипсът могат само да навредят. Особено сега, в студеното време, когато организмът на детето ви е в стрес. Ако малчуганът ви е почитател на плодовете, предложете му от тях за десерт. Ако ли пък не - дайте му кисело мляко със сладко или мед.

Течен сапун и мокри кърпички
Мие ли ръцете си редовно детето ви? Най-вероятно не. Спокойно - нормално е. Повечето хлапета са на "вие" с хигиената. И така и не могат да разберат защо трябва да мият ръцете си по 20 пъти на ден. Е, трябва - защото в студа заразите най-често се предават чрез тях. Как да се преборите с мързела на хлапетата в банята обаче? Купете на малчугана си нов течен сапун. Има с картинки на всички любими детски герои и със страхотни аромати. Сложете новия сапун на видно място в банята и нека хлапето знае, че той е специален и само негов. Така миенето на ръцете ще стане приятен ритуал. Само сапунът обаче не стига - ако детето ви ходи на градина или училище, ще ви трябва допълнителна "екипировка". Заредете малчуганите с мокри кърпички - те ги обожават, съветват педиатрите.
Зачервени бузки
Вятърът е най-големият враг на детето в студа. Вихрушката от север не бива да вледенява ръчичките и бузките им. Защото така се намалява притокът на кръв. А следователно - и на защитните кръвни тела, които пазят мъниците от вирусите. Във време като сегашното децата не бива да излизат без шал и ръкавички, подчертават педиатрите. И най-важното - без шал. Тъй като вдишването на ледения въздух директно атакува имунната система, която работи най-добре на температура от 37 градуса. Освен гърлото, в студовете много уязвимо е и нослето. За да сте сигурни, че детето ви няма да започне да "влачи хрема", правете му промивки със солена вода или физиологичен разтвор. Най-добре е да почиствате нослето два пъти на ден - сутрин и вечер. В студа, разбира се, страшно важни са и топлите обувки. Но вие сигурно вече сте се погрижили за тях.

Лека нощ, деца!
Когато навън "дърво и камък се пукат", децата трябва да си лягат със Сънчо, убедени са педиатрите. Най-добрата "храна" за имунната система си остава почивката. Децата трябва да спят около 10 часа, за да са устойчиви на вирусите и простудата. Задължително е обаче мъниците да си почиват в проветрена и чиста стая. Подплашени от студа, не правете грешката да надувате отсега радиатора "на макс". Жегата от печките изсушава лигавиците на носоглътката и ги прави идеална плячка на вирусите. В спалнята на детето трябва да е около 20 градуса. А най-добре е през студените месеци да използвате овлажнител за въздух, съветват лекарите.
Лора Симеонова

Няма коментари: