ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Здравите нямат нужда от ваксина против грип..

Снимка Венцеслав Юскеселиев

Разходките сред природата укрепват имунитета.Здравите хора нямат нужда от ваксина против грип. Това съобщи проф. д-р Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология.

"Противогрипните ваксини не се препоръчват масово, а само ако пациентът попада в рискова група. Здравият човек не се нуждае от противогрипна ваксина. Тя, както и имуностимулиращите препарати, се препоръчват само ако имунната система наистина е нарушена. Сред рисковите групи са хора с хронични заболявания", обясни проф. Наумова.

В случай че някой боледува често, развива усложнения и му се налага да взема антибиотици, трябва да се обърне към специалист имунолог. Нужно е да се прецени доколко е увредена имунната система, преди да се премине към нейното стимулиране с различни препарати. Най-доброто време за профилактика е в края на есента и началото на зимата.

"Имунната система трябва винаги да се поддържа в добро състояние, а не да се подсилва само в определен период от годината. За да се предпазим от всички заобикалящи ни вредни обстоятелства, ритъмът ни на живот трябва да бъде съобразен с условията за поддържане на добра имунна система. Всеки стрес или рязка промяна в начина ни на живот, в храненето, в смяната на екологичната обстановка се отразява на имунитета. Ако човек реши изведнъж да спазва някаква диета, това е огромен стрес за организма му", допълни имунологът.

Доброто здраве се поддържа също така с осигуряването на време за редовни разходки сред природата. Уплътняването на свободното време в задимени помещения или пред компютъра допълнително снижава защитните сили на организма ни. Най-изтощена е имунната система в началото на пролетта, след зимния период, когато храненето е с ограничен прием на витамини и липсва благотворното влияние на слънцето.
monitor.bg

Няма коментари: