ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Здравите нямат нужда от ваксина против грип..

Снимка Венцеслав Юскеселиев

Разходките сред природата укрепват имунитета.



Здравите хора нямат нужда от ваксина против грип. Това съобщи проф. д-р Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология.

"Противогрипните ваксини не се препоръчват масово, а само ако пациентът попада в рискова група. Здравият човек не се нуждае от противогрипна ваксина. Тя, както и имуностимулиращите препарати, се препоръчват само ако имунната система наистина е нарушена. Сред рисковите групи са хора с хронични заболявания", обясни проф. Наумова.

В случай че някой боледува често, развива усложнения и му се налага да взема антибиотици, трябва да се обърне към специалист имунолог. Нужно е да се прецени доколко е увредена имунната система, преди да се премине към нейното стимулиране с различни препарати. Най-доброто време за профилактика е в края на есента и началото на зимата.

"Имунната система трябва винаги да се поддържа в добро състояние, а не да се подсилва само в определен период от годината. За да се предпазим от всички заобикалящи ни вредни обстоятелства, ритъмът ни на живот трябва да бъде съобразен с условията за поддържане на добра имунна система. Всеки стрес или рязка промяна в начина ни на живот, в храненето, в смяната на екологичната обстановка се отразява на имунитета. Ако човек реши изведнъж да спазва някаква диета, това е огромен стрес за организма му", допълни имунологът.

Доброто здраве се поддържа също така с осигуряването на време за редовни разходки сред природата. Уплътняването на свободното време в задимени помещения или пред компютъра допълнително снижава защитните сили на организма ни. Най-изтощена е имунната система в началото на пролетта, след зимния период, когато храненето е с ограничен прием на витамини и липсва благотворното влияние на слънцето.
monitor.bg

Няма коментари: