ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Затлъстяването намалява умствените способности


zdrave.bg


Последиците са особено забележими с напредване на възрастта.

здраве.bg

Според данните на френските учени, хората на средна възраст с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване са справят по-лошо с тестовете за интелигентност, способност за съсредоточаване и обучение, отколкото техните връстници без проблеми с килограмите. Това дава основания да се предположи, че наднорменото тегло е свързано с повишен риск от слабоумие особено в старческа възраст, твърдят специалистите.

В изследването, проведено от група специалисти от медицинския център към университета в Тулуза под ръководството на доктор Максим Курно (Maxime Cournot), са участвали 2223 здрави възрастни жители на Франция на възраст от 32 до 62 години. В началото на изследването през 1996 г. всички участници са преминали през серия от тестове, предназначени за оценяване на тяхната памет, внимание и способности за обучение. След 5 години тестовете са били повторени.

Резултатите показват, че хората с повишен индекс на телесната маса са постигали по-лоши резултати, отколкото хората с нормално тегло. Освен това участниците с наднормено тегло са със значително понижено ниво на умствените способности при повторното тестване.
Учените смятат, че влиянието на такива фактори като възраст, образование и общо здравословно състояние не е удовлетворително обяснение на откритите закономерности. Доктор Курно подчертава, че различията в умствените способности вероятно ще останат незабележими във всекидневния живот, но те могат да станат по-видими в процеса на стареене.
Учените обясняват откритата от тях взаимовръзка между наднорменото тегло и намаляването на умствените способности с непосредственото въздействие на продуктите на жизнената дейност на мастните клетки върху функциите на главния мозък. В частност резултатите показват, че изработваният от мастните клетки хормон лептин може да влияе отрицателно върху паметта и способността за обучение.
Освен наднорменото тегло, диабетът и хипертонията също оказват отрицателно влияние върху умствените способности. Атеросклеротичните изменения...

Няма коментари: