ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Преходът към зимното часово време: поне 14 дни за да свикнем

Преходът към зимното часово време: поне 14 дни за да свикнем

28 октомври 2009, здраве.bg
Часовникът, нагласен с един час, отново стана факт. Но също така отново нашият биологичен часовник показва проблем с адаптирането към промяната. В медицината вече дори има специален термин за подобно състояние – десинхроноза (или нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник). А като добавим и проблемите с имунитета, застудяващото се есенно време и накрая лошото настроение заради идващата зима...
И все пак как да помогнем на своя вътрешен часовник да се пригоди по-лесно и бързо към промяната?
Биологическият часовник е инертен – при повечето хора в продължение на цели 10-14 дни след връщането на стрелките имунната система остава уязвима. Това провокира изостряне на хроничните заболявания (астма, хипертония, язва, ендокринни проблеми). Освен това през този период нервите са особено “опънати”, т.е. по-чувствителни към стрес и неприятни изживявания. Промяната на часовото време на нашето психологическо състояние: бързо се уморяваме, не ни се работи, настроението ни е лошо.
Раздразнението и безсънието са типични спътници на десинхронозата. Към стреса, предизвикан от нарушените биоритми, се добавя и сезонната депресия от недостига на светлина. Особено страдат от есенната десинхроноза хората, които са по-чувствителни към метеорологичните условия. В резултат на прехода към зимното масово време тази тяхна чувствителност се повишава около 3 пъти.
Как да се справим с всички тези проблеми. Вярваме, че съветите, които ви предлагаме, са елементарни, но много ефективни.
1. Спете повече
В периода на адаптация към новото часово време си отделете 2 допълнителни часа за сън. Качественият сън помага в борбата с метеорологичната чувствителност.
2. Намалете оборотите
Постарайте се да не се претоварвате – тябото и без това трудно се справя със ситуацията.
3. Спортувайте
Спортните занимания са много полезни в този момент - организмът изработва ендорфини, които притежават способността да намаляват болката, да повишават скоростта...

Няма коментари: