ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Последни сме в ЕС по качество на здравните услуги..


insurance.bg
Негативни оценки отбелязваме по всички критерии, свързани с достъпа до лекарства у нас - процент на възстановяване на разходите за лекарства с рецепта, употреба на иновативни онколекарства, достъп до нови продукти

България е на последно място в Европейския съюз по качество на здравните услуги според класацията "Индекс на здравния потребител", спонсорирана от Европейската комисия.
Негативни оценки отбелязваме по всички критерии, свързани с достъпа до лекарства у нас - процент на възстановяване на разходите за лекарства с рецепта, употреба на иновативни онколекарства, достъп до нови продукти. В този раздел сме на дъното заедно с Албания и Литва, уточнява Дарик. Една от основните критики е за защитата на пациентските права, тъй като липсвал закон за пациентите. Фактор, спомогнал да сме на последно място, е липсата на механизми за обезщетение на пациентите без намесата на съдебната система.
През 2007 г. България беше предпоследна, а миналата година записахме 486 от 1000 възможни точки и оставихме зад себе си Латвия, Хърватия и Македония.

АА

Няма коментари: